Det ble i 18-tiden fredagi ettermiddag innført kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda. Dette ble gjort på grunn av uvær.

— Det er dårlig sikt på grunn av snøbyger og vind. Vi vet ikke hvordan det blir fremover, men det vil være kolonnekjøring så lenge det er behov, sier Tom B. Hansen på veitrafikksentralen til bt.no.

Det er foreløpig ikke mulig å si noe om ventetiden siden kolonnekjøringen nettopp har blitt innført.

Foruten kolonnekjøring på Hardangervidda er riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 50 Hol-Aurland stengt.

Status for fjellovergangene i 18-tiden:

  • Rv 13. Vikafjellet: Stengt, usikkert når den kan åpnes.
  • Rv. 50 Hol-Aurland: Stengt, usikkert når den kan åpnes.
  • Rv. 7 Hardangervidda: Kolonnekjøring innført ca klokken 18
  • E16 Filefjell: Snø og isdekke.
  • Rv. 52 Hemsedalsfjellet: Redusert sikt. Liten kuling og snø.
  • E134 Haukelifjell: Det meldes om snø- og isdekke på veien, og det skal noen steder være glatt på strekningen. Redusert sikt.
  • Rv 15. Strynefjellet: Frisk bris og snøbyger. Redusert sikt. Veitrafikksentralen opplyser i kveld at det ikke ser ut til å bli bedre forhold verken på Hardangervidda eller Vikafjellet. De mener E16 over Filefjell er det beste alternativet dersom en skal over fjellet.

Pakk varme klær

På Leiro brøytebilstasjon sitter koordinator for vinterdrift på Hardangervidda Tor Helge Tveit. Han forteller at de har hatt minst to brøytebiler i konstant trafikk på Hardangervidda i dag. I tillegg har de utstyr og personell i beredskap dersom det blir behov. Til tross for at det er lille julaften, har det vært lite trafikk på riksvei 7.

— Det har vært rolig, vi trodde det skulle bli mer trafikk. Det var flere biler her i går enn i dag, sier han.

Tveit tror det har med været å gjøre, at folk har valgt å kjøre tidligere for å ikke risikere noe. Også de som jobber på veien tror det blir mest trafikk på 2. juledag.

— Dersom været holder seg som det har vært de siste dagene blir det nok mest trafikk på 2. juledag, sier Tveit.

Også Tor Hansen, vaktoperatør på veitrafikksentralen tror at 2. juledag blir den med mest trafikk over fjellet.

— Da kan det bli kø. Vi oppfordrer folk til å sjekke vær- og trafikkmeldinger. De som skal ut å kjøre på fjellet om vinteren må være forberedt på det verste. Bilistene bør ha en plan når de pakker, pakke varme klær og tepper i tilfelle det verste og ha nok bensin på bilen, sier

Ingen julemiddag på fjellet

Også han oppfordrer bilistene som skal over fjellet i helgen til å ta forholdsregler når de pakker og å følge informasjonen som blir gitt dersom det blir kolonnekjøring.

Når de fleste er hjemme å feirer jul med familien så er det noen karer som «feirer» jul på Leiro brøytebilstasjon.

— Det er litt spesielt å sitte 2-3 karer på en stasjon eller i en bil, men det er jobben vår så det går greit, sier han.

Pinnekjøtt blir det derimot ikke.

— Vi setter frem noen pepperkaker og litt marsipan, pinnekjøtt rekker vi ikke lage, forteller Tveit.