Ove Vestheim (41) takker leger og helsepersonell for at han nå er på vei tilbake til livet.

— Vi har et fantastisk helsevesen her til lands, sier han.

Hadde begravet sønnen

Ove Vestheims sønn Andreas (19) omkom i en trafikkulykke i Valdres natt til 3. november. Han ble begravet 13. november, og dagen etter var Ove på vei tilbake til Bergen sammen med sin eks-kone og deres to barn på seks og åtte år. I Flåm gikk det galt på speilglatt, ustrødd vei. Et vogntog fikk sleng og kolliderte med to biler. En 69 år gammel kvinne omkom. Ove Vestheim ble hardt skadet.

Imponert og takknemlig

Etter et to ukers opphold med intensiv medisinsk behandling ved hjerteavdelingen på Haukeland sykehus takket han ja til et opphold på Solli sykehus.

— Det angrer jeg ikke på. Å oppleve noe slikt som dette er en mental påkjenning som sikkert ingen kan forestille seg uten å ha vært gjennom noe tilsvarende. Jeg vet ikke hvor jeg ville vært i dag hvis jeg ikke hadde fått god og profesjonell hjelp til å bearbeide sorgen og sjokket. Det klages på helsevesenet og mange er flinke til å trekke frem det negative. Jeg er bare takknemlig og imponert.

— Sorgen over å miste en sønn forsvinner aldri. Men jeg har lært meg å akseptere tapet og bruke erfaringene og opplevelsene til å komme videre. Nå føler jeg at jeg er på vei og skal klare å leve videre med det som har skjedd.

Krisehjelp ved sykesengen

Legene på Haukeland var klar over hans spesielle situasjon, og allerede der begynte den psykiske bearbeidingen.

— Det var et utrolig dyktig team som tok seg av meg. Ikke bare fikk jeg full anledning til å snakke med prest og psykiatrisk sykepleier, også det øvrige personalet var helt fenomenale, sier han.

En irrasjonell skyldfølelse plaget ham sterkt den første tiden.

«Hvis vi bare hadde tatt toget», «hvis vi bare hadde kjørt litt fortere og kommet et minutt tidligere».

— Slike tanker kvernet rundt i hodet mitt hele tiden, men jeg fikk god hjelp til å forstå at det var ulogisk å tenke slik, sier han.

Har lært å være åpen

På Solli har han først og fremst lært å være åpen.

— Å snakke om tingene hjelper utrolig. Jeg har skjønt at det verste du kan gjøre i en slik situasjon er å stenge sorgen og følelsene inne og isolere seg. I stedet har jeg fått erfart at du får så mye igjen for å være åpen, oppriktig og ærlig. Vennene har ikke skygget unna, heller ikke kollegene på jobben. Jeg er fortsatt med i livet, og det kan jeg takke de ytterst proffe folkene i helsevesenet for, sier Vestheim.

Klar for Beitostølen

Etter to måneders opphold på Solli for å få tilbake den mentale kontrollen over tilværelsen, er han nå klar for et tre ukers opphold på Beitostølen Helsesportsenter, der kroppen skal gjenvinne sin gamle styrke.

Bortsett fra en ødelagt tommelfinger regner han med å bli helt frisk igjen.

Måtte skjæres løs

Selve ulykken husker han ikke så mye av, bortsett fra at veien var såpeglatt. Bilen som han og familien kjørte i, ble knust mot rekkverket på broen da et vogntog mistet kontrollen og kom over i motgående kjørefelt.

Eks-konen og de to barna slapp fra ulykken med lettere skader.

Selv var han fastklemt og måtte skjæres løs. I begynnelsen var han bevisst.

Ove Vestheim lå i pustemaskin med knust lunge og brukne ribben i to døgn på Haukeland før han våknet igjen.

Han understreker at han ikke er bitter, verken på føreren av vogntoget eller på dem som har ansvar for veivedlikeholdet.

— Det er åpenbart at her må det ha skjedd en feilvurdering, men alle kan gjøre feil. Derimot synes jeg det har tatt altfor lang tid å få gransket ulykken og finne ut hvordan det kunne skje. Først når det er gjort, vil man vite hva som kan gjøres for at det ikke skal skje igjen, sier Vestheim.

Han føler sterkt med familien som kjørte foran bilen hans. Her satt den 69 år gamle kvinnen som omkom. Ektemannen ble hardt skadet.

TAKKNEMLIG: - Sorgen over å ha mistet en sønn forsvinner aldri, men jeg har fått god hjelp til å lære å leve videre, sier OveVestheim (41).
Odd Mehus