• Jeg må innrømme at det kokte over for meg da Hans-Carl Tveit ble nominert. Både han og Lars Sponheim symboliserer høyredreiningen i Venstre.

Med disse ordene begrunner Atle Mildestveit (55) endelig hvorfor han uten noe forvarsel både trakk seg som fylkesleder i Hordaland Venstre og attpåtil rev partiboken i biter en av de første dagene i desember.

Venstrefolk her vest satt som lamslått da de fikk meldingen like etter at nominasjonsmøtet i Bergen ga byråd Hans-Carl Tveit enda en sjanse på toppen av bystyrelisten. De har også grublet en del over hva som lå bak Mildestveits dramatiske sorti, for han har hittil nektet å stå frem med noen forklaring.

Når partiet i formiddag åpner fylkesårsmøtet på Voss er det tidligere stortingsrepresentant May Britt Vihovde som er fungerende leder. Hun kommer ikke til å nevne utmeldelsen med et ord når hun hilser utsendingene velkommen.

— For glad i posisjoner

— Venstre her i byen pynter seg med de lyseblå. Partiet er altfor glad i posisjoner og sitter for tett sammen med Frp. Sponheim har dessuten på landsplan drevet partiet i en retning jeg ikke synes så mye om. På den bakgrunnen kokte det over for meg på nominasjonsmøtet. Jeg mistet helt gløden, sier Mildestveit.

— Er Hans-Carl Tveit høyreorientert?

— Ja, han står for den høydreiningen som jeg nettopp nevnte. Det er beklagelig at vi hadde en nominasjonsnemnd som ikke så dette, fortsetter Mildestveit.

Han er en av de mest erfarne lokalpolitikerne i Venstre, både som medlem av bystyret og formannskapet i årene 1995-99 og seinere i fylkestinget.

Atle Mildestveit sier til BT at han ikke akter å gå inn i noe annet parti.

- Ville ikke gjort det slik

— Hvorfor har det skåret seg mellom Mildestveit og deg, Hans-Carl Tveit?

— Sannelig om jeg vet. Det må du nesten spørre ham om. Vi har hatt lite med hverandre å gjøre i seinere år. Det er lenge siden jeg har hatt noe særlig kontakt med ham, sier byråden fra Venstre som hadde Tormod Carlsen som motkandidat på nominasjonsmøtet.

— Hvordan reagerte du på at han tok farvel med partiet?

— Det kom overraskende, og det var i og for seg dramatisk, måten det skjedde på. Jeg ville ikke ha gjort det slik selv, sier han.

Lite snakkesalig

May Britt Vihovde, som nå bor og studerer i Haugesund og gjør seg klar til å bli ordførerkandidat i «sildabyen», vil ikke si annet enn at «beskjeden fra Atle kom som lyn fra klar himmel.»

Heller ikke Harald Hove, som har arbeidet nært sammen med Mildestveit i fylkestinget, er i det snakkesalige hjørnet. Men han ønsker likevel å nevne at han er lei seg for at Mildestveit forsvant ut av Venstre.

— Jeg ville gjerne hatt ham med videre, sier Hove som er medlem av fylkesutvalget.

Silje Katrine Robinson (arkiv)