— Han mener han ikke har blitt hørt av retten i at han gjorde en tilbaketreden og avsto fra å drepe sjefen, sier brasilianerens forsvarer, Miriam Grimstad.

Dermed anker Dos Santos dommen på åtte års fengsel til lagmannsretten.

- Tror ikke han vinner frem

Den brasilianske kokken forklarte i Nordhordland tingrett at han hadde planlagt å drepe hotelldirektør Tønjum.

— Jeg tror at dersom du ikke erfødtmorder, kan du ikke drepe med kaldt blod, var forklaringen hans i retten på hvorfor han likevel ikke gjennomførte drapet.

Dermed mener han at han kan dømmes for legemsbeskadigelse, men ikke drapsforsøk, ifølge forsvareren.

Den alminnelige strafferammenforlegemsbeskadigelseer fengsel i inntil 4 år.

Erik Fleischer Tønjum fikk et 12 centimeter langt og 4,5 centimeter dypt kutt i halsen etter angrepet fra hans tidligere ansatte. Tønjum er ikke i tvil om at Dos Santos forsøkte å drepe ham.

— Jeg følte retten også var veldig klar på det punktet. Jeg tror ikke han vil vinne frem med noen anke, sier han til BT.

Åtte års fengsel

Selv mener han at han avsto fra å drepe

Miriam Grimstad, forsvarer

Angrepet skjedde på Fleischer’s Hotel på Voss i september i fjor. Dommen ble kjent torsdag morgen.

Fleischer Tønjum sa tidligere i dag at han er fornøyd med straffen. Han uttrykte også bekymring for hva tiltalte kan finne på i fremtiden.

— Jeg synes det er greit at aktor har fått medhold i lengden på straffen. Det viser at de har sett alvorligheten i saken, sa Tønjum til BT.

Den dømte kokken synes imidlertid straffen er streng, ifølge forsvareren.— Han mener det er en streng straff, ja. Min klient mener det bør telle formildende at han opplevde seg utsatt for en krenkelse i forkant. Både at han ble nedgradert som kokk, og at han ble avspist med lite penger for jobben han hadde gjort. Uten en slik foranledning, altså at han opplevde seg krenket, ville han ikke ha kommet i en slik situasjon, sier Grimstad.

«Tilbaketreden»

I tingretten argumenterte forsvareren for at angrepet kunne ses som en legemsbeskadigelse. Grimstad viser til kokkens forklaring om at han i siste øyeblikk besinnet seg - og skal ha stoppet slagbuen og minsket kraften bak kjøttøksen.

— Han gjorde en tilbaketreden og besinnet seg, noe som sannsynligvis reddet sjefens liv. Min klient fikk i retten høre handlingene sine beskrevet som bestialske. Selv mener han at han hvis han var bestialsk, så hadde han drept. Det var nettopp det menneskelige i ham som stoppet ham i den planlagte handlingen, sier Grimstad.

— Selv mener han at han avsto fra å drepe, legger hun til.

- Mange nyanser

Før de avgjorde ankespørsmålet, ville Grimstad at klienten skulle få dommen opplest på sitt morsmål, slik at han fullt ut kunne få med seg innholdet i den.

— Det har ikke skjedd. Tingretten sendte dommen til oversettelse umiddelbart og har gjort alt riktig, men vi fikk ikke resultatet i tide. Han har fått med seg de store linjene i dommen, og siden ankefristen går ut i påsken, har han valgt å anke nå, sier Grimstad.

Forsvareren poengterer at kokken hele tiden sagt at han vil ta sin straff, og at han ikke hadde rett til å ta loven i egne hender.

— Han har erkjent det opprinnelige forsettet og at han har påført skade. Han vil gjerne legge saken bak seg, både av hensyn til seg selv og fornærmede. På den andre siden synes han som sagt at dommen er streng.