• Alt gikk som det skulle, sier Ørjan Johannessen (26) - norsk europamester i kokkekunst.

Etter åtte måneders trening i Norge og fire og en halv times kokkelering under Bocuse d’Or Europe i Brussel, kunne austevollingen endelig sprette sjampanjen.

Som under VM i Lyon i fjor, ble det skandinavisk storeslem, men denne gangen ble rekkefølgen motsatt med gull til Norge, sølv til Sverige og bronse til Danmark.

Førstepremien var 12.000 euro og mange skulderklapp fra Europas fremste kjøkkensjefer.

Stort for Austevoll

Ørjan hadde med seg Julie Ekse Jenssen (20) som assistent og Odd Ivar Solvold som coach.

— Vi vant fordi vi hadde høy kvalitet på alle nivåer og fordi jeg jobbet og tenkte på meg selv og på å lage god mat, sier den nybakte europamesteren. Han jobbet intenst, men rolig under konkurransen.

— Han var så rolig at jeg nesten ble stresset, sier mamma Astad Johannessen.

Hun var en del av den solide heiagjengen fra Austevoll. Der var også ordfører André Njåstad (Frp).

— Dette er stort for en så liten plass. Jeg tror det vil medføre økt matturisme til Austevoll. Nå må vi vel få noen flere spisesteder, sier han.

Lyon neste

Det var 19 nasjoner som konkurrerte om EM-medaljene og om en plass på selve verdensmesterskapet, Bocuse d’Or i Lyon neste år.

Flere kokker fra mer veletablerte gastronomiland som Frankrike og Spania kikket med stor interesse på Ørjan Johannessen mens han tilbreredte sin fiske- og kyllingrett.

— C’est fou – det er sprøtt - hvordan de nordiske landene har markert seg de siste årene, sier Daniel Lassault, belgisk chef og kontrollør i Bocuse d’Or Europe.

Han tror suksessen blant annet har sammenheng med at skandinaviske myndigheter og sponsorer sørger for et solid støtteapparat. Ikke alle deltakere har anledning til å trene i månedsvis på fulltid foran konkurransen.

— Norge har også et samlet lag av kokker som deler på sine erfaringer, vi jobber med å få til et slikt team i Frankrike nå, sier Régi Marcon, tidligere Bocuse-vinner og innehaver av en resturant utenfor Lyon med tre Michelin-stjerner.

Han synes Ørjan leverte et originalt arbeid i konkurransen der matens utseende betyr mye.

— Særlig med kyllingen laget han en original dekorasjon. Men det viktigste er at det er mye smak i garnityret.

Og der hadde EM-vinneren blant annet trøfler og jordskokk.

Hjem til Bekkjarvik

Ørjan Johannessen er vokst opp i Bekkjarvik Gjestgiveri, som drives av hans foreldre.

— Nå skal jeg hjem og bygge nytt kjøkken i Bekkjarvik, sier han og gliser før han skal videre til bankett med Europas fremste kokker.

— Ørjan vant fordi han lagde den suverent beste maten med rene, fine komposisjoner som er lett å forstå for dommerne. Dessuten har han konkurransenerver, sier Eyvind Hellstrøm, norsk dommer i Bocuse d’Or.

Da Ørjan Johannessen ble Årets kokk i fjor, sa Hellstrøm at han var kokkeverdenens Northug.

— Nå kan jeg si at han er bedre enn Northug, for han har stått gjennom to sesonger.

— Det er jo mange flere som lager mat enn som går langrenn. Dette er virkelig stort, sier ordfører Njåstad.