Onsdag ettermiddag var Tito Perez Hernandez i full gang med å tilberede tapas for et selskap. Plutselig så han en slags hale gjemt blant potetene.

Først trodde kokken at det var en liten øgle, som ikke er uvanlig der han kommer fra.

— På Tenerife så spiser slike små øgler poteter. Men jeg så etter hvert at det var en liten slange. Da ble jeg veldig overrasket, jeg har aldri før sett en slange i levende live, sier Hernandez.

Hernandez ringte med én gang til kokkekollega Martin Nepstad.

Han ringte sjefen, som igjen kontaktet Akvariet. Der tok reptilsjef Remi Andersen ansvar og rykket ut til Gate Gourmets produksjonslokaler på Flesland.

- Er sint og glefser litt

— Potetene kommer fra Frankrike, så jeg tror det er en fransk slange, men vet foreløpig ikke hvilken type. Det er en bitteliten sak, rundt 25 centimeter lang og på tykkelse med en blyant, sier Andersen til bt.no i 19-tiden.

Han forteller at slangen er «litt sint».

— Han kikker opp på meg når jeg holder den, og lukter litt og glefser litt.

Kokk Martin Nepstad forteller at slangen var litt sky da de oppdaget den.

— Den holdt seg rolig og gravde seg bare lenger ned i potetkassen. Vi tok på lokket igjen, så vi fikk sperret den inne til folkene fra Akvariet kom, sier han.

Hernandez ble ikke skremt av møtet med den ubudne gjesten på kjøkkenet.

— Det gikk helt fint. Det var jo litt morsomt også. Men neste gang åpner jeg potetkassen litt mer forsiktig!

Kan bli to meter

I 20-tiden ankom slangen Akvariet. Etter å ha gjort litt research, tror Andersen at det er en såkalt Montpellier-slange, som er vanlig i det sørlige Frankrike.

HISSIG: Akvariets Remi Andersen forteller at krabaten glefset litt da han holdt den.
REMI ANDERSEN

— I så fall er den faktisk litt giftig, men med en veldig mild gift. Den er ikke farlig for mennesker, sier Andersen.

Hvis identifiseringen stemmer, er det snakk om en liten babyslange. Montpellier-slangen kan nemlig bli opp til to meter lang.

Slangen var kald etter å ha ligget lenge på et lager. Inne i varmen på Akvariet begynner det å bli litt mer liv i den.

— Det er en drita fin slange. I morgen må vi ta kontakt med Mattilsynet og høre om vi får lov til å beholde den. Deretter må vi få den til å spise, sier Andersen, og forklarer:

— Dette er jo en slange som er vant til å leve i naturen, og da kan det bli vanskelig å tilpasse seg et liv i fangenskap. Vi har for eksempel ikke lov til å gi levende føde til slangene.

Potetslangen selv ser seg litt forvirret rundt i sitt nye bur. Når den får litt vann inn til seg, tar den seg straks et bad. Deretter lukkes skuffen med slangen oppi.

I morgen er den kanskje en ny attraksjon på Akvariet.

Levende dyr uvanlig

Aslaug Sandvin, distriktssjef i Mattilsynet i Bergen og omland, forteller at de er blitt varslet om hendelsen av Bama, som har levert potetene til Gate Gourmet på Flesland.

— Vi fikk melding om slangen tidligere i dag, men har ikke vært ute der selv. Akvariet har best kompetanse på dette, og det er veldig kjekt for oss at de kan hjelpe til i slike situasjoner, sier hun.

Sandvin forteller at det ikke er uvanlig å finne spor av døde dyr i importerte råvarer, men at levende dyr hører med til sjeldenhetene.

— Verken Bama eller Gate Gourmet kan klandres for dette. Så lenge man har import av matvarer, så er dette en fare som vil være der, sier Sandvin.

Ledelsen i Gate Gourmet ønsker ikke å kommentere saken.

BLE FUNNET HER: Slangen er rundt 25 centimeter lang og tynn som en blyant.
PRIVAT