Personalet på korttidssykehjemmet i Nygårdsgaten ventet ikke på oppfordringen fra Bergen kommune, men begynte å koke drikkevannet på eget initiativ torsdag morgen.

— Det er lov å tenke selv, sier styrer Ingrid Langøy på Florida Sykehus.

Hun bestemte seg etter å ha hørt radio i går morges. Helsebyråd Trude Drevland hadde nettopp oppfordret folk i sentrum til å koke drikkevannet.

— Så jeg ga melding til alle avdelingene om å koke drikkevannet. Heller det enn at folk blir syke, sier Langøy til BT.

- Ikke mye ekstraarbeid

På kjøkkenet på Post 3 jobbet den hvite vannkokeren på høytrykk i går.

— Det går så greit, så! Når vannet har kokt opp, setter jeg det umiddelbart til avkjøling her, sier assistent Ruth Vabø og åpner kjøleskapsdøren på vid vegg.

— Det er jo bare til drikkevann, så det er ikke mye ekstraarbeid. Pasientene trenger ikke vaske seg i kokt vann.

Inntil videre får de 64 pasientene ved korttidssykehjemmet i Nygårdsgaten tilbud om melk, juice, brus - eller kokt vann. Men å kjøle ned kokende vann er ikke gjort i en fei!

— Noen klaget på lunkent vann i morges, ler oversykepleier Angunn Hope.

Annen vannkilde

Ved Haukeland Universitetssykehus er det bare pasienter med sterkt nedsatt immunforsvar som får flaskevann eller kokt vann. I hvert fall inntil videre.

— Vi har sendt denne anbefalingen til avdelingene inntil vi vet svaret på drikkevannsundersøkelsene, sier Svein Ivar Fylkesnes, konstituert smittevernkoordinerende lege.

Han opplyser at Haukeland bare sjelden får vannforsyninger fra Svartediket. Derfor vurderer sykehuset risikoen for smitte som svært liten.

— Pasienter med sterkt svekket immunforsvar kan få mer alvorlige sykdommer hvis de får parasitten i seg, forklarer Fylkesnes.