GARD STEIRO

— Vi venter bare på at det britiske innenriksdepartementet skal treffe en beslutning. Sannsynligvis er han snart tilbake i et norsk fengsel, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold ved Hordaland politidistrikt.

Det betyr en pensjonisttilværelse bak låste dører for den aldrende kokainsmugleren. Fortsatt gjenstår nesten 11 års soning av dommen han fikk i 1994.

Hestesadler

Juni 1993 dumpet to merkverdige pakker ned i en postboks i Bergen. De hadde reist kloden rundt fra Quito i Ecuador til Fyllingsdalen postkontor, og innholdet i pakkene var like uvanlig som avsenderadressen - to vakre, håndsydde hestesadler.

Dette ble starten på det som den gang var norgeshistoriens største kokainsak. Sadlene viste seg nemlig å ha hulrom. Sydd inn i læret lå flere kilo hvitt pulver fra Colombia.

En tidligere kystskipper fra Bergen ble i 1994 dømt for å ha smuglet 4,8 kilo teknisk ren kokain fordelt på fire hestesadler. Aktor mente planen var å smugle inn hele 18 kilo av det narkotiske stoffet. Salgsinntektene skulle brukes til å starte restaurant i Bergen.

I straffeutmålingen la lagmannsretten vekt på at bergenseren i 1989 også smuglet 100 kilo hasj fra Afrika til Spania. Han kan ikke ha lært stort av straffen han fikk den gang, mente dommerne, og dømte bergenseren til 15 års fengsel.

Den dommen hadde han ingen planer om å sone.

Tatt med narko

Den 2. juli 1997 ble storsmugleren innvilget to dagers permisjon fra Ullersmo. Han vendte aldri tilbake til fengselet.

— Han ble etterlyst gjennom Interpol. Vi har ikke anelse hvor han dro, sier Krogvold.

Først fem år senere, sommeren 2002, dukket rømlingen opp i den engelske havnebyen Harwich. Det viste seg at han ikke hadde lagt opp som smugler.

— Det er uklart hvor mye narkotika han ble tatt med, men han ble dømt til tre års fengsel, så det dreier seg ikke om lommerusk, mener Krogvold.

I snart to år har politiinspektøren arbeidet for å få 64-åringen til Norge. Brev er sendt til ambassader, domstoler, politi og påtalemyndighet. I vinter hadde han sonet ferdig sin siste, britiske narkodom, og var dermed klar for å reise hjem og gjøre opp for gamle synder.

— Det har vært en omfattende prosess. Vi har brukt litt tid på å forklare britene hvorfor en slik innsatt fikk permisjon for å treffe sin advokat. Den beslutningen forsto de ikke, sier Krogvold.

SADEL-SMUGLER RØMTE: På begynnelsen av 90-tallet smuglet bergenseren totalt 4,8 kilo kokain i disse hestesadlene. Etter flere år på rømmen er den 64 år gamle mannen på vei hjem for å sone straffen. I bakgrunnen statsadvokat Walter Wangberg.<p/> ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE