Det var imidlertid ikke den eldre kvinnen som hentet pakken. Det gjorde en tidligere narkotikadømt bergenser (54).

Men da han 15. juli i 2005 gikk ut fra postkontoret i Odda med pakken med kokaincapser i armene, sto politiet og ventet.

Kokain for en halv million

Gardermoen, 10. juli 2005: En narkotikahund sniffer seg frem til en pakke i Tollvesenets kontrollhall, og markerer for narkotika.

Når tollerne åpner pakken, finner de om lag 50 grå capser med norsk flagg og påskriften «Noruega», det spanske navnet for Norge.

Sydd inn i fronten på capsene er det skjult hvitt pulver: Til sammen finner tollerne 537 gram kokain i capsene — til en gateverdi av rundt en halv million kroner.

Tollerne tar ut narkotikaen, men sender pakken videre med posten, slik at politiet kan finne ut hvem det er som har bestilt kokainforsendelsen.

Pakken er adressert til en eldre kvinne, men politiet mistenker at hun ikke er den egentlige mottakeren.

- Skulle vanne blomster

I Odda er kvinnen som pakken er adressert til ikke hjemme. Hun er på ferie, og det er sønnen (39) som disponerer huset.

Når pakken med kokaincapser kommer til Odda har sønnen reist til Amsterdam, og lånt bort huset til den narkodømte bergenseren (54).

Bergenseren har senere forklart politiet at han var der for å vanne blomstene mens kvinnen og sønnen hennes er bortreist.

Spanerne fra politiet tror imidlertid ikke at 54-åringen dro fra Bergen til Odda for å holde liv i potteplanter. Derfor fulgte spanere etter ham, da han dro til postkontoret på Sørfjordsenteret i Odda for å hente pakken fra Peru.

54-åringen har forklart at postkontoret ringte for å varsle at pakken hadde kommet.

— Han skulle bare gjøre en vennetjeneste ved å hente denne pakken. Han hadde ikke kjennskap til innholdet, sier advokat Stein Erik Ottesen, som skal forsvare 54-åringen når kokainsaken kommer opp i Bergen tingrett neste måned.

Det tror ikke politi og påtalemyndighet på. De mener å kunne bevise at 54-åringen ringte og purret på pakken før den var kommet.

54-åringen var tidligere gift med en kvinne fra Peru, og har oppholdt seg i landet ved flere anledninger. Han reiste blant annet til Peru i desember 1998, men ble utvist i april 1999 fordi han manglet gyldig visum.

Fikset sjåfør

Også 39-åringen som hadde lånt bort boligen til den narkodømte bergenseren er tiltalt for kokainsmuglingen, og også han nekter straffskyld.

— Min klient var på konsert i Amsterdam da dette skjedde, og kjente ikke til innførselen av narkotika. Han hadde lånt bort boligen til en kamerat som trengte å komme seg bort fra Bergen, sier advokat Laila Kjærevik, som representerer 39-åringen.

En av årsakene til at 39-åringen er tiltalt, er at han ringte fra Nederland og ba en kompis i Odda være sjåfør for 54-åringen da han hentet pakken med kokain.

Kompisen ble derfor siktet tidlig i etterforskningen, men siktelsen mot ham ble senere henlagt.

39-åringen ble pågrepet 18. juli i Bergen, samme dag som han kom tilbake fra Nederland.

DYRT FOR: Inne i fôret på capsene ble det funnet kokain med en gateverdi på om lag en halv million kroner. Capsene var på vei til en eldre kvinne i Odda. Politiet tror imidlertid ikke hun har noe med narkotikasmuglingen å gjøre, og har i stedet tiltalt hennes sønn (39) og en bergenser (54). FOTO: TOLLVESENET