— Vi har ofte store problemer med å komme frem i rushtiden. Spesielt gjelder det veier uten brede skuldre, som for eksempel Fjøsangerveien og Sotrabrua, sier utrykningssjef Tore Kallekleiv i Bergen Brannvesen.

Spørsmålet kom opp i forbindelse med debatten om transportanalyse for bergensregionen i bystyret mandag. Byråd Lisbeth Iversen sier at noe må gjøres med flere av innfartsårene, ikke minst fordi køene hindrer utrykningsbiler å komme frem.

Krasjet med 20 tonn

Det kan brannvesenet bekrefte. Ulykken på Sotrabrua i fjor er et eksempel på hvordan det kan gå når tunge utrykningskjøretøy må brøyte seg frem.

Bergen og Fjell har samarbeid om brannvesenet, noe som innebærer at brannstasjonen på Laksevåg ofte må rykke ut til andre siden av broen. Det var det som skjedde 7. juli i fjor.

I følge skaderapporten prøvde en mannskapsbil og en tankbil å manøvrere seg gjennom køen, da den fremste bilen måtte foreta en nødbrems. Tankbilen, som veier opp mot 20 tonn, klarte ikke å stanse og braste inn i mannskapsbilen. Ingen av brannfolkene ble skadet, men begge bilene hadde store materielle skader. Den fremste måtte senere kondemneres. Kostnad for en ny bil er 1,4 millioner kroner, som forsikringsselskapet tar.

- Uholdbare forhold

Utrykningssjefen frykter flere liknende hendelser hvis ikke noe blir gjort med køene.

— Et kjøretøy på 20 tonn er ikke egnet til køkjøring. Det bruker lang tid på å stanse og tilsvarende tid på å komme opp i fart. Du kan jo selv tenke deg når vi kommer oppover Fjøsangerveien med snorkelbil, sier Kallekleiv.

— Det er helt uholdbare forhold på Sotra i rushtiden. Vi kan risikere at begge feltene står inn i tunnelen, og at det er umulig å komme forbi, bekrefter bilkoordinator Jarle Skaar.

KRASJ I KØ: Det gikk galt da to brannbiler prøvde å komme seg forbi køene på Sotrabrua i juli fjor. Den bakerste bilen måtte kondemneres etter ulykken. Nå advarer brannvesenet mot at de økende køproblemene kan hindre flere brannutrykninger. ARKIVFOTO: RUNE BERENTSEN