— Vi har stått fast her i to timer nå og køen er minst én kilometer lang, forteller Håvard Holme.

Sammen med to kamerater hadde han sett frem til å nyte det strålende påskeværet på Folgefonna sommerskisenter. For mens mange andre skisentre på Vestlandet sliter med snømangel, har sommerskisenteret lokket med tidlig åpning i år. Og folk har strømmet til skisenteret langfredag.

På veien opp til skisenteret står imidlertid trafikken helt i stampe, ifølge personer som har ringt BT langfredag formiddag.

- Uansvarlig

— Hovedproblemet er at veien opp til skisenteret er såpeglatt. Det er helt uansvarlig å sende biler oppover bakkene her uten at det er saltet, sier Holme til BT litt etter klokken 12.

Folgefonna sommerskisenter åpnet rekordtidlig i år, og påsketuristene har i hele dag stått i kø for å nyte solen og snøen ved skisenteret. For mange mennesker har drømmedagen blitt et lite mareritt med køer og biler som har kjørt seg fast på det glatte føret.— Vi håper fortsatt det blir en halv dag i skianlegget, sier Håvard Holme, som sammen med kompisene hadde kjørt fra Østese for å nyte dagen i sommerskisenteret.

- Bedt om å snu

— Biler med firehjulstrekk klarer å komme seg opp, men det er mange andre som kjører med piggfrie vinterdekk som sliter veldig i bakkene. Taubilen har vært her og hjulpet flere kjøretøyer løs. Nå har vi også fått vite at folk lenger bak oss i køen har fått beskjed om å snu, forteller Holme.

Han forteller at de vanligvis bruker en halv time på kjøreturen fra Jondal til sommerskisenteret, men i dag har de brukt nær tre timer på turen.

Litt etter klokken halv ett hadde Holme og kameratene hans omsider kommet frem til sommerskisenteret. - Nå blir det vel nye køer i skitrekket, konstaterte Holme.

- Bomproblem

En annen innringer til BT forteller at han ga opp og kjørte til Jondal.

— Det var to timer venting for å komme gjennom bompengepasseringen. Veldig mange gjorde som oss og kjørte ned igjen, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Ifølge ham er det det nye systemet med elektronisk bom som er roten til problemet.

— Før stod det vakter der oppe og tok imot penger, da gikk det radig. Med det nye systemet må folk betale med kort, og det tar for lang tid. Det bør komme en beklagelse og en rask endring på dette, sier han.

Sommerdekk på glatten

Daglig leder Andreas Skogseth ved Folgefonna sommerskisenter forklarer at det var en rekke ting som gikk galt langfredag.

— For det første kom det mye mer folk enn vi hadde forventet. Det er like mange her i dag som på de beste dagene i juni, sier han.

Men veien opp er glatt. Den var ikke strødd, og folk kom på sommerdekk.

— Mange ble stående fast, sier Skogseth.

Hans ansatte har kjørt opp og ned hele dagen for å hente dem som ikke kom seg opp.

- Beklager på det sterkeste

I tillegg har kommunen satt opp en ny bom, hvor man må betale med kort for å passere.

Den elektroniske betalingsløsningen kobler opp mot mobilnettet, noe som gikk altfor tregt, ifølge daglig leder.

— Det vil bli byttet ut med fiber, sier han.

Påskeaften lar de bommen stå åpen, og det blir gratis passering. I tillegg vil de strø veien.

— Vi må bare beklage på det sterkeste og håpe folk kommer tilbake, sier Skogseth, som forøvrig melder om glitrende forhold for dem som faktisk kom seg opp.