• Vi må sjekke hva som har skjedd, sier sikkerhetssjefen.

Sikkerhetskøen på Bergen Lufthavn Flesland sto ut av byggetmandag morgen, bare halvannen måned etter at BT skrev om enorme køer imorgenrushet på flyplassen.

— Køen går gjennom terminalen og ut døren, sa lufthavnsjef Adelheid Nes ved 07.45-tiden.

Usikker på årsaken

Tre kvarter senere forteller sikkerhetssjef Lasse Solberg at køen har løst seg opp, og at de som skal reise utover dagen, ikke trenger å bekymre seg.

— Det går greit nå. Vi må sjekke hva som har skjedd, sier Solberg.

Min håndbagasje ble tatt til side for rutinesjekk, og jeg måtte be om å få den, for vakten sto i telefonen istedenfor å sjekke bagasjen BT-leser

En BT-leser som skulle til Riga grytidlig mandag, hevder både innsjekkingen og internasjonal-området åpnet senere enn de skulle.

— Jeg er heller ikke særlig imponert over sikkerhetsfolkene. Min håndbagasje ble tatt til side for rutinesjekk, og jeg måtte be om å få den, for vakten sto i telefonen istedenfor å sjekke bagasjen, sier leseren.

Lufthavnsjef Nes forklarer problemene med bygging av ny terminal, men det avviser Solberg. Sprengningsarbeidene foregår stort sett på kvelden, og påvirker i første rekke trafikken utenfor bygget.Sikkerhetssjefen har ingen annen forklaring enn uventet stor pågang.

— Alle slusene var åpne, men det var kolossalt mye folk som skulle reise, sier han.

- Var dere helt uforberedt på den store trafikken?

— Vi har systemer der vi sjekker på setekapisitet og hvor myesom er bestilt. Men putselig er det en flybuss eller to som er forsinket.

For mange passasjerer

Dagens terminal ble åpnet i 1988, og er egentlig dimensjonert for i underkant av tre millioner passasjerer i året. I fjor var trafikkgrunnlaget på Flesland nesten det doble av dette.

Det gjør ikke saken bedre at Flesland er en såkalt «slotregulert» lufthavn med begrensninger på hvor mange fly som kan lette og lande.

Grunnarbeidene på den nye terminalen startet i mars. Når nybygget står ferdig i løpet av 2014, betyr det økt kapasitet ved innsjekking og i sikkerhetskontrollen.

Påbygget er en del av den totale utbyggingen ved lufthavnen. Den nye utenriksterminalen skal stå ferdig våren 2017.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skrive-post

KAN REDUSERE KØENE: Det nye påbygget med trappehus skal stå klart allerede neste år.