Aksjonen i Spania er ifølge spanske medier, tidenes største politiaksjon mot rumensk mafia. 110 personer ble pågrepet under aksjonen som av det spanske politiet gikk under kallenavnet Constanza. Av de 110 pågrepne ble 57 personer siktet for hallikvirksomhet.

Det rumenske prostitusjonsnettverket skal ifølge spanske medier som El Pais ha forgreninger over hele Europa.

Samtaler med spansk politi

I Bergen har det den siste tiden sittet tre rumenske brødre fengslet for menneskehandel og hallikvirksomhet. Brødrene er en del av brødreflokk på åtte, og ifølge en rumensk politirapport, skal to av dem være etterforsket for prostitusjonsvirksomhet i Romania. Etterforskningen har ikke resultater i noen pågripelse.

Politiet i Bergen hadde senest i forrige uke møter med spansk politi i Spania angående den rumenske mafiaen og de siktede i Bergen.

— Vi har opplysninger som kan tyde på at de siktede er sentrale bakmenn i et større rumensk nettverk, som har operert i stor skala i Spania, sier politiadvokat Anette Vangsnes.

Oppsøkt av prostituert

Den såkalte rumenersaken i Bergen kom svært ubeleilig for politiet. Den dukket uventet opp i forkant av planleggingen og forberedelsene til aksjonen mot det thailandske prostitusjonsmiljøet.

Da politiet i begynnelsen av oktober ble oppsøkt av en fortvilet 21 år gammel kvinne som beskrev hvordan hun hadde blitt tvunget til prostitusjon, var politiet nødt til å handle.

Påtalemyndigheten var først ikke klar over hvor stort omfanget av saken var, og siktet først en 33 år gammel rumensk mann og hans 23 år gamle kone for hallikvirksomhet.

Da det senere ble pågrepet tre andre personer, blant andre to brødre av 33-åringen, begynte politiet å skjønne at saken kunne ha større forgreninger. Snart var seks personer siktet for både menneskehandel og hallikvirksomhet.

Solgt av egen familie

Til sammen syv rumenske jenter som har jobbet som prostituerte i Bergen har fortalt politiet hvordan de er blitt utnyttet av enkelte av de siktede til prostitusjon.

Noen av jentene har i politiavhør fortalt hvordan de regelrett ble kidnappet og tvunget til prostitusjon flere steder i Europa. Andre av jentene skal ha blitt solgt gjennom flere ledd før de havnet i Bergen. Noen av dem skal ha blitt solgt av sine aller nærmeste familiemedlemmer.

Advokat Halvor Gjengstø er bistandsadvokat for den 21 år gamle kvinnen som kan bli en av politiets viktigste vitner i en eventuell rettssak mot de siktede som sitter fengslet i Bergen.

Hun befinner seg nå på en hemmelig adresse i Sør-Norge.

— Det hun har opplevd er såpass dramatisk at det ville være farlig for henne å gå ut med noe som helst informasjon til media, sier Gjengstø.

Bergens Tidende