To kvinner går fra bosspann til bosspann på Nygårdshøyden, roter rundt i råtten mat og gamle bleier. Vesker og en sort plastsekk fylles med klær og skrot bergensere ikke lenger har bruk for, men som snart kan bli tatt i bruk av slektninger hjemme i Romania.

Er disse kvinnene fattige tiggere eller godt organiserte kjeltringer? Politiet tror det siste.

**Les også:

Parfyme og klær mest pop**

Blafrer med tusenlapper

– Tiggerne og gateselgerne er blitt mer aggressive og plagsomme. Dette er i seg selv et vesentlig ordensproblem, men mer alvorlig er at noen av dem kan knyttes til den kraftige økningen i kriminalitet vi har opplevd i vår, sier politioverbetjent Jørn Solsvik.

Seksjon for organisert kriminalitet har nå satt i gang et analysearbeid for å kartlegge hvor stor andel av kriminaliteten omreisende østeuropeere faktisk står bak.

– I dag har vi ikke helt oversikt. Under ransakelser har vi kommet over noe tyvegods, men vi regner med at det mye forsvinner ut av distriktet, sier Solsvik.

I Oslo har politiet for lengst knyttet tiggerne til en eksplosjonsartet økning av vinningskriminalitet. En rekke personer er varetektsfengslet, store mengder tyvegods er beslaglagt. Kvinner som i et øyeblikk trygler om noen kronestykker i pappkrusene, blafrer i neste øyeblikk med tusenlapper.

– De forteller oss at berusede nordmenn kjøper roser som gale, og at de tigger for tusen kroner dagen, sier politiadvokat Morten Reppen til Dagsavisen.

Mørketall

Hordaland politidistrikt har så langt i år bare oppklart 17,6 av de anmeldte vinningsforbrytelsene. Av de oppklarte sakene er utenlandske statsborgere involvert i 13 prosent flere enn i fjor.

– Mørketallene er veldig store. Vi regner med at dette er en viktig forklaring på kriminalitetsutviklingen vi opplever, sier politiinspektør Gunnar Fløystad.

Majoriteten av sakene havner hos etterforskerne ved allmennseksjon ved Sentrum politistasjon. I årets fem første måneder opplevde de blant annet 412 tyverier fra restauranter og barer. Det er en økning på over 30 prosent i forhold til samme periode i fjor.

– Tidligere visste vi ofte når de omreisende kriminelle kom til byen. Vi stoppet dem på vei fra Jernbanestasjonen. Nå har de ofte reist fra Bergen før vi får oversikt over tyveriraidene. Vi føler oss noen ganger som hjelpeløse tilskuere til utviklingen, sier politioverbetjent Jan M. Skulstad.