Et sted i Bergen, rundt 1. april, setter en 36 år gammel mann seg inn i en tom varebil av typen Opel Combo. Han setter kursen mot Oslo, der han om noen timer skal hente minst 100 kilo hasj.

For fire år siden ble han dømt for å ha videresolgt rundt 500 gram hasj. Den gang slapp han unna med samfunnsstraff. Dommeren mente at han var inne i en positiv utvikling og la til grunn at han hadde brutt med sitt tidligere miljø.

Den vel 50 mil lange bilturen fra Bergen til Oslo går uten problemer, og han tar oppstilling ved et industriområde på Alnabru. Der møter han en tysk lastebilsjåfør, og i løpet av få minutter har han bilen full av hasj, surret inn i plastsekker.

Etterforskningen pågår fortsatt, og det kan komme flere pågripelser

Magne Sylta, politiadvokat

Han gjør seg klar til å reise tilbake til Bergen. Så dukker politiet opp.

45 millioner kroner

Sjåføren og 36-åringen ble arrestert på stedet. Samme dag ble ytterligere to personer pågrepet og fengslet i Bergen. Politiet mener 36-åringen fikk penger for å hente hasjen i Oslo. Det han ikke visste, var at politiet hadde overvåket ham i lengre tid.

Hittil er syv personer pågrepet i det politiet selv beskriver som en av de største hasjsakene Bergen har sett de senere år.

— Vi mener å ha opplysninger som tilsier at det samme miljøet har omsatt så mye som 200 kilo hasj i bergensområdet før de ble pågrepet, sier politiadvokat Magne Sylta.

Omsetningen skal ha skjedd over en periode på cirka ett år. Skulle politiets mistanker vise seg å stemme, har altså den samme ligaen hatt befatning med minst 300 kilo hasj.

Det tilsvarer mellom 30 og 45 millioner kroner i gateverdi.

- Fordeling av oppgaver

— Det er åpenbart at dette er en stor sak i bergenssammenheng. Mengden stoff som er blitt omsatt, er betydelig. Det samme kan sies om beslaget på 100 kilo hasj.

- Er dette en organisert hasjliga?

— Inntrykket så langt er at det eksisterer en form for fordeling av oppgaver internt, men om dette er organisert, gjenstår å få avklart. Etterforskningen pågår fortsatt, og det kan komme flere pågripelser, sier Sylta.

Han vil ikke si noe om hvordan politiet kom på sporet av overleveringen i Oslo.

— Det jeg kan si, er at politiet har drevet etterforskning en god stund før pågripelsen i Oslo. Vi visste ikke tid og sted for overleveringen, og vi kjente heller ikke til denne personen som kom fra Tyskland. Men vi hadde flere personer som var i politiets søkelys, sier Sylta.

- Ikke skyldig

1. april ble følgende aktører pågrepet og senere fengslet:

Kureren (36). Bosatt i Bergen. Tidligere dømt for salg av rundt 500 gram hasj.

A

ntatt hovedmann (32). Bosatt i Bergen. Tidligere dømt for promillekjøring.

Antatt hovedmann (33). Bosatt i Bergen. Tidligere dømt for besittelse av rundt ett kilo hasj.

Sjåføren (30). Tysk statsborger. Politiet mener han fraktet 100 kilo hasj fra Tyskland til Oslo.

Samtlige fire er siktet for grove narkotikaforbrytelser og risikerer lange fengselsstraffer om de skulle bli dømt. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Lite snakkesalige

I kjølvannet av pågripelsene 1. april er ytterligere tre personer blitt varetektsfengslet og siktet i tilknytning til den samme saken.

— Siktelsene varierer i alvorlighetsgrad og omfang. Ikke alle er siktet for å ha hatt direkte befatning med beslaget, men vi har mistanke om at noen av dem skulle motta deler av det, sier Sylta.

Etter det bt.no erfarer, skal ingen av de syv ha vært særlig snakkesalige i de innledende avhørene.