27. mars i år gjorde en turgåer et makabert likfunn i et skogsområde i Skåne i Sør-Sverige.

Svensk politi har identifisert den døde mannen som småbarnsfaren Faton Balaj (31), ifølge Helsingborg Dagblad. Han hadde vært savnet fra sitt hjem siden 14. januar.

Funn på åstedet og på liket gjorde at politiet umiddelbart innledet drapsetterforskning. Balaj ble funnet flere mil unna stedet hvor bilen hans ble funnet utbrent i februar.

Svensk politi setter likfunnet i direkte sammenheng med en mislykket narkotikatransport som endte i Arnanipatunnelen 31. oktober i fjor.

Da gikk bergenspolitiet til aksjon mot tre svenskregistrerte biler. I den ene, skjult inni et reservedekk, fant politiet fem kilo amfetamin, samt nær 25.000 tabletter Rivotril med det narkotiske virkestoffet clonazepam.

— Gjort til syndebukk

Fem personer ble pågrepet på stedet. Sjettemann ble pågrepet i Landskrona i februar i år, og overført til Bergen. Flere av mennene skal tilhøre et kjent kriminelt miljø i Sør-Sverige. To av dem er brødre. To av de siktede er svenske statsborgere. De fire andre er fra Albania.

En sentral polititeori er at Balaj, som kom til Sverige fra Kosovo som barn, ble gjort til syndebukk for fadesen i Bergen.

Tidligere denne uken var svensk politi i Vik fengsel for å gjennomføre avhør av flere av mennene som ble tatt i tunnelen.

BT får opplyst at tema for avhørene var funnet av Faton Balaj.

Spaningsleder Kenth Pehrsson bekrefter overfor svenske Helsingborg Dagblad at etterforskningen i Bergen ses i sammenheng med forsvinningssaken.

Han vil imidlertid ikke kommentere saken noe nærmere.

Ingen av de seks skal være mistenkt for direkte å ha noe med forsvinningen å gjøre. Alle bortsett fra én, har sittet fengslet siden i fjor høst.

31-åringen som er død, skal ikke tidligere være straffedømt.

Han var imidlertid siktet for heleri av et større parti datamaskiner da han forsvant. Svensk politi mener videre at han hadde befatning med et kriminelt nettverk i Sør-Sverige.

Politiet har informert Balajs familie om funnet, men han er ennå ikke formelt identifisert.

Fant simkort og pass

Politiadvokat Magne Kvamme Sylta ved seksjon for organisert kriminalitet ved Bergen sentrum politistasjon vil ikke kommentere BTs opplysninger.

— Vi er fortsatt i en fase hvor vi avhører de siktede. Det gjenstår et stykke før vi anser oss ferdig med etterforskningen, sier Sylta.

Han vil heller ikke bekrefte hvorvidt svensk politi har vært på norgesbesøk denne uken.

Men bergenspolitiet har fått bistand fra svensk politi i flere faser av etterforskningen. I november ransaket Skåne-politiet hjemmene til to av de siktede på anmodning fra politiet i Bergen.

Der ble det blant annet tatt beslag i flere simkort til mobiltelefoner, pass og ulike identifikasjonspapirer.

I rettsanmodningen fra bergenspolitiet bes det gjennomført flere konkrete søk og verifisering av opplysninger. Bilen er registrert på en mann hjemmehørende i Landskrona.

En av de siktede har forklart at han stjal bilen utenfor en kafé i nabobyen Karlskrona.

«Det er videre ønskelig at det sjekkes etter utstyr for å åpne dekk. Beslaget ble funnet i et reservedekk», skriver politiadvokat Trond Høvik ved seksjon for organisert kriminalitet.

De seks siktede har i innledende avhør forklart at de kom til Bergen for å jobbe. Etter hvert skal flere av dem ha endret forklaring, og enkelte skal delvis ha erkjent at formålet med turen var å selge narkotika.

Politiet valgte å slå til før selve partiet med narkotika ble overlevert til andre. Flere personer har vært inne til avhør i saken, uten at dette skal ha ledet politiet særlig nærmere i jakten på mottakere.

- PAPPA ER PÅ FERIE: Det ble satt i gang et storstilt søk i Sør-Sverige da den 31 år gamle småbarnsfaren plutselig forsvant- Til barna har vi sagt at pappa er på ferie, uttalte søsteren til Helsingborg Dagblad i ukene etter forsvinningen.