Tor M. Halvorsen er tilsynelatende en flittig skribent og svært kritisk til partiet Høyre. Det siste halve året har BA og BT totalt trykket seks leserinnlegg fra mannen. Problemet er at Tor M. Halvorsen ikke eksisterer.

Lederen i Bergen Høyre, Torbjørn Hansen, har sine teorier om hvem som skjuler seg bak signaturen.

— En helt forkastelig måte å drive politikk på. Jeg vil ikke spekulere i hvem det kan være. Men ettersom det er så organisert og gjennomført, er det nærliggende å tro at ledelsen eller sentrale tillitsvalgte i Arbeiderpartiet i Bergen er innblandet, sier Hansen.

- Samme ordlyd

I flere av innleggene rettes det sterk kritikk mot Høyre, byrådsleder Monica Mæland og partifelle Dan Femoen. Om Mæland skriver Halvorsen at han er mektig lei hennes «omskriving av historien og hennes doubletalk». Et leserbrev handler om den interne maktkampen i Arbeiderpartiet i Bergen, der skribenten støtter det sittende styret.

Tor Markus Halvorsen står som avsender av e-postene, men han finnes ikke i offentlige registre. Undersøkelser av IP-adressen innleggene er sendt fra, har gitt andre svar enn at de er sendt via en Telenor-kobling.

Hansen mener motivet bak forfalskningen kan være at innlegg fra privatpersoner har høyere troverdighet enn dem de tillitsvalgte skriver.

— Det kan utmerket godt være yngre personer som står bak dette. Men ordlyden i innleggene ligger helt opp til hva som er offisiell politikk fra Ap i Bergen, sier Hansen.

Jevnt og trutt

Fylkessekretær Stian Nyhus i Hordaland Ap synes Hansens teorier er et slag under beltestedet.

— Det er en grov beskyldning. Vi har aldri gjort noe slikt. Våre innlegg skal være under fullt navn, og vi driver ikke med skittkasting, seier Nyhus.

Han har heller ikke noen tro på at dette er organisert. Da ville innleggene vært flere og skrevet under flere ulike navn, mener Nyhus

— At våre tillitsvalgte skulle ha gjort dette, er tøys. De har innlegg på trykk jevnt og trutt uansett, sier Nyhus.

Også Terje Ohnstad, partiets førstekandidat til høstens lokalvalg i Bergen, tviler på at medlemmer av Arbeiderpartiet gir seg ut for å hete Halvorsen.

— Jeg har aldri hørt om navnet. Det er meningsløst av Hansen å beskylde oss for dette.

Rutinesvikt i BT

Debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende sier det er rutinesvikt som har gjort at innleggene har kommet på trykk.

— Vi ber om navn og telefonnummer. Det fungerer bra, men altså ikke i denne saken. Det var ikke noen grunn til å mistenke at innleggene var falske, sier Sandvik.

Hun mener de falske leserbrevene undergraver den politiske debatten.

— Jeg vet ikke hvilken agenda personen har, men det er uansett feigt. Nivået i den politiske debatten er generelt for lavt, og dette hjelper å holde den nede.

Arne Nilsen