Den 163 meter lange passasjerfergen var på vei fra Bergen til Torshavn, men etter å ha fått motorproblemer søndag, måtte fergen legge om kursen til Lerwick på Shetland i stedet.

Fergen lå i drift en stund, før den kom i gang igjen.

Ingen av de 244 passasjererene eller 81 ansatte om bord skal ha blitt skadet.

Trailer veltet Det var lenge usikkert hvor stort omfanget av skadene var.

— Vi har 210 biler om bord, og omtrent 60 biler er skadet. En trailer har veltet og ødelagt rundt tolv biler. De andre bilene fikk skader da de flyttet på seg under overfarten, sa en offiser om bord til Shetland News Agency.

Salgs- og marketingdirektør Jákup Sverri Kass i Smyril Line avviste opplysningene overfor bt.no i går.

— Jeg kan ikke bekrefte at 60 biler har fått skader. Så langt er tallet mellom 17 og 20 biler, sa Kass.

Han sa også at traileren har stått på et trailerdekk og ikke har truffet andre biler. Bildene bt.no kan vise i dag, dokumenterer at informasjonen ikke stemmer.

I dag beklager Kass at han feilinformerte om skadeomfanget.

— Det riktige er at vi har rundt 60 biler som er skadet. Representanter for forsikringsselskapet vårt kommer om bord når skipet kommer til Torshavn. Da får vi full oversikt, sier Kass.

Hull i skroget

Fergen tok seg til kai i Lerwick i 19-tiden norsk tid mandag kveld. Reparasjonsarbeid ble satt i gang for å forhindre at fergen tok inn vann. En av stabilisatorene hadde ifølge Shetland News Agency slått et 20 cm bredt hull i skipssiden.

Uhellet skjedde i tolv meter høye bølger midt mellom Bergen og Færøyene. Mannskapet klarte å få startet hjelpemotorene, og deretter fikk de hovedmotoren i gang igjen.

Sveiser Neil Ward ved Lerwick Engineering and Fabrication sier at hullet i skutesiden slapp inn vann.

— Sprekken er cirka to meter under vannflaten, sier han til Shetland News Agency.

— Hullet ved stabilisatoren er på størrelse med diameteren til en hageslange. Rommet innenfor er vanntett med egne skott. Vi har sveisere nede nå og reparerer skroget. Det Norske Veritas er også på plass, sa Kass mandag.

Skipet skal etter planen forlate Lerwick klokken 21.00 norsk tid i kveld. Det vil bruke mellom ti og tolv timer til Torshavn.

— Hvis båten er OK, kan vi seile til Bergen torsdag, sier Kass.

Shetland News
Shetland News