KAREN R. TJERNSHAUGEN

På Olsvik skole i Loddefjord er 15 vindusruter blitt knust en av de siste dagene. På Olsvikhallen vegg i vegg er ytterligere fem ruter knust.

Utenfor et av klasserommene ligger en haug av glassbiter i gresset. Det ytterste glasslaget i vinduet ovenfor er smadret. I vinduene ved siden av er det små hull og sprekker i glassene.

— Det er helt tydelig at noen har kastet stein. Ungdommene her har visst lite å gjøre i ferien, kommenterer Øyvind Vangsnes tørt.

- Skjer nesten daglig

Han jobber i glassmesterfirmaet Pilkinton, som utfører reparasjoner på skolene for Bergen kommune.

Vindusknuserne på Olsvik har gått systematisk til verks, og tatt for seg vinduer rundt hele bygget. Også ruter i annen etasje er knust.

I første omgang limer Vangsnes nye glassplater på utsiden av vinduene for å hindre at barn skjærer seg på de knuste rutene. Rundt skolestart vil nye ruter bli satt inn.

— Vi er ute og reparerer knuste ruter på skoler i Bergen nesten hver eneste dag, sier Vangsnes.

Forsikringen hjelper ikke

Bare reparasjonen av vinduene på Olsvik vil ifølge Vangsnes komme på 30.000 - 40.000 kroner.

Driftssjef Per Gjesdahl i Bergen bygg og eiendom anslår at kommunen bruker mellom 4,5 og 5 millioner kroner årlig på å rette opp skader etter hærverk på grunnskolene. Gjenstander som blir stjålet er da ikke regnet inn.

— Det går stort sett i glass, for det er lettest å knuse. En del skader oppstår også når ungdommer klatrer opp på flate tak og ødelegger dem, eller når dører blir knust ved innbrudd, forteller Per Gjesdal.

Bergen kommune har en egenandel på fem millioner kroner hos forsikringsselskapet. Det betyr at utgiftene til å rette opp skader etter hærverk på skolene må dekkes av kommunens lomme.

- Ungdommer utenfra

Gjesdahl har gjort seg opp noen tanker om bakgrunnen for de meningsløse ødeleggelsene.

— Jeg tror stort sett det ikke er skolenes egne elever som knuser ruter, men ungdommer utenfra. De burde vært sendt på idrettsbanen så de kunne få ut energien sin der i stedet, sier driftssjefen.

Til sammen har Bergen kommune cirka 100 barne- og ungdomsskoler. Ansvaret for vedlikehold og reparasjoner har de siste årene ligget hos bydelene, men er nå i ferd med å samles hos Bergen bygg og eiendom.

Ungdomsbråk i Olsvik

Politiet i Laksevåg bydel ble oppmerksomme på de knuste rutene på Olsvik skole tirsdag kveld.

— Vi har hatt en del problemer i Olsvikområdet med skadeverk, ungdomsansamlinger og narkotika. Det er snakk om ungdommer fra 13-14-årsalderen og oppover, og de fleste episodene skjer i helgene, sier politioverbetjent Arnfinn Grydeland ved Laksevåg lensmannskontor.

Politiet mener hærverket trolig er utført av barn eller unge som har kastet stein på avstand. Skolen har foreløpig ikke anmeldt forholdet, men når det skjer vil politiet ta fatt i saken.

DYRT HÆRVERK: Øyvind Vangsnes i glassmesterfirmaet Pilkington sier reparasjonen av de knuste rutene på Olsvik skole og Olsvikhallen vil komme på 30.000 til 40.000 kroner.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG