«Retten ser svært alvorlig på overgrepene de fornærmede har vært utsatt for. Guttene var i en sårbar alder da forholdene fant sted. Første gang de var hos de tiltalte ble de etter kort tid skjenket med alkohol og grovt utnyttet. Deres dømmekraft og evne til å komme seg bort fra situasjonen var redusert grunnet alkoholpåvirkning», heter det i dommen fra Nordhordland tingrett.

Erstatning til barna

Den 27 år gamle kvinnen er dømt til fengsel i tre år og tre måneder. 31-åringen er dømt til fengsel i tre og et halvt år. Paret må dessuten betale erstatning på 80.000 kroner til hver av de tre guttene, som var 12, 13 og 14 år gamle da overgrepene fant sted.

I politiavhør innrømmet paret at begge hadde hatt samleie med barna, men i retten endret de forklaring og hevdet at overgrepene var mindre alvorlige. De forklarte at de løy i avhør for å slippe ut av varetekt. Det avviser retten.

«Det er ingenting som tyder på at det ble utøvet press, at de tiltalte fikk lagt ord i munnen på seg, eller at det ble gitt løfter om løslatelse. For [31-åringen] sitt vedkommende har det vært forsvarer til stede i alle avhørene, for [27-åringen] sitt vedkommende under størstedelen av avhørene. At de tiltalte i ettertid angrer på sine forklaringer betyr ikke at de forklarte seg uriktig», heter det i dommen.

Smuglet telefon i baken

31-åringens psykolog vitnet under rettssaken, og fortalte at mannen hadde gitt uttrykk for frykt for at han manglet seksuelle sperrer.

Retten mener det er troverdig når en av guttene forklarer at det ble tatt bilder av overgrepene. Da 31-åringen ble pågrepet, klarte han å smugle med seg en mobiltelefon ved å skjule den mellom rumpeballene. Ved hjelp av telefonen fikk han en kamerat til å fjerne minnebrikken i et kamera.

Les mer om mobilsmuglingen her

«Adferden er med på å underbygge den manglende troverdighet tiltalte [31-åringen] har når han etterpå benekter at han hadde noe å skjule», skriver dommerne.

Dømt for barnepono

Retten ser også alvorlig på at overgrepene gjentok seg ved flere anledninger:

«Begge de tiltalte har forklart at de var bekymret etter det første møtet, da de ble edru og tenkte over hvor unge guttene var. Dette avholdt dem ikke fra å begå flere seksuelle overgrep ved senere anledninger».

31-åringen ble også dømt for besittelse av barneporno. Flere av klippene er svært grove, og viser blant annet barn som blir bundet, og voldtekt av barn ned til treårsalder.

Det er foreløpig ikke klart om dommen blir anket.

I RETTEN: Fra venstre statsadvokat Randi Gabrielsen og forsvarerne Arild Dyngeland og Jannicke Fløystad.
ODD NERBØ