BJARNE KVAM bjarne.kvam@bergens-tidende.no

I alt seks husstander på Herland har saksøkt staten for å få erstatning for dårligere bomiljø og verdiforringelse.

Saken kommer opp for Bergen byrett i slutten av måneden.

Nå vinterstid er det ofte utrivelig på grunn av salting av veiene. Vind blåser slapset ned på husene, og vinduene blir hvite av salt.

— Til tider må vi vaske vinduene hver dag for å holde det rent, sier Leif Herland til Bergens Tidende.

Krevde broen flyttet - Vi krevde at broen skulle bygges lenger øst, men ingen ville høre på oss, sier Leif Herland og naboen Norvald Kåre Herland - på vestsiden av broen. Begge er født og oppvokst akkurat her, og de har på ingen måte valgt å bo under et gigantisk veianlegg.

— Ingen av oss forutså hvor enormt stor den ble i virkeligheten, og hvordan det ville være å bo under en slik konstruksjon, sier de.

Eiendommene beliggende rett under broen ble ekspropriert av Staten - men naboeiendommene ble altså liggende. Og for dem ble den store broen ingen positiv erfaring.

Taktsmenn har vurdert verdiforringelsene på eiendommene. Advokat Magne Revheim i advokatfirmaet Secher & Co har fremmet erstatningskrav på opptil 350.000 kroner per husstand. Det blir 2,45 millioner kroner i alt.

En voldsom støy - Jeg synes at noe av det verste er den voldsomme støyen som kommer fra selve broen når vinden kommer fra nordøst, sier Klara Ulveseter, en av saksøkerne.

Støyen ble langt verre etter at det ble festet spoilere på broen, for å begrense de sterke svingningene ved spesielle vindforhold.

— De store bropilarene virker psykisk på meg. Jeg føler de kommer imot meg når jeg er ute i hagen og jobber, sier hun.

I det hele tatt føler Herland-beboerne seg direkte knuget av broen.

— Det er blitt kastet ting ned fra broen, vi har opplevd at takstein er blitt knust, påpeker Norvald Kåre Herland.

Vil ikke flytte - Dere har ikke planer om å flytte?

— Nei, det er her vi hører til. Men vi har krav på erstatning for det tapet vi er påført, sier Leif Herland og naboene til Bergens Tidende.

Om sommeren er det mangelen på sol, samt alt støvet som plager.

— Vi må vaske hagemøblene hver dag. Og folk på broen ser rett ned på oss, innsynet er svært plagsomt, forteller de.