— Det var blod overalt, og kroppen ble kald som is. Jeg tenkte «nå dør jeg». Legen sa senere at hvis de hadde kommet fem-seks minutter senere, ville jeg ikke klart meg, sier Kamalirad.

På et nachspiel i Sogndal i juli i fjor ble han knivstukket i hånden, ryggen og siden, og deretter sparket i ansiktet.

— Jeg har aldri sett så mye blod i hele mitt liv, sa lensmann Einar Christensen til BT etter hendelsen.

- Hyggelig i begynnelsen

Kamalirad, som er asylsøker fra Iran, sier han ikke kjente nachspiel-deltakerne fra før.

— En venn av meg inviterte meg med på fest med en gruppe nordmenn. Jeg var skeptisk, siden jeg egentlig var trøtt og ville sove, men sa til slutt ja til å bli med, forteller Kamalirad.

På festen møtte han sogningen som nå er dømt for å ha knivstukket ham.

— Han var hyggelig i begynnelsen, og ba meg om å være med. Jeg syntes det var litt kjedelig der siden jeg ikke skjønte språket, men han overtalte meg til å bli, sier Kamalirad.

Ifølge dommen oppsto det i løpet av natten en konflikt som førte til at Kamalirad ble kastet ut. I første etasje i bygningen skal han ha angrepet 24-åringen, og blant annet sparket ham i ansiktet.

— Det er feil at jeg angrep ham. Han røykte mye narkotika på festen, og prøvde å tvinge meg til å røyke også. Jeg tror han hentet kniven fordi jeg truet med politiet, sier Kamalirad.

Hentet kniv på kjøkkenet

I dommen heter det at 24-åringen, som var ruset på piller, hasj og alkohol, gikk på kjøkkenet og hentet en kniv, før han fortsatte ned i første etasje.

— Jeg satt på en stol da han plutselig kom bak meg med kniven i hånden. Han stakk meg først én gang, så én gang til. Jeg løftet armen for å beskytte meg, og da stakk han meg i hånden, sier Kamalirad.

Retten fant under tvil at det ikke kunne utelukkes at tiltalte ble angrepet, og at han derfor handlet i nødverge. Men dommerne mener han gikk langt over grensen da han brukte kniv, og viser til at fornærmede er liten og spedbygd.

— Jeg lå på gulvet og blødde voldsomt. Jeg prøvde å reise meg, og falt over et bord og knuste en vase. Jeg prøvde å åpne en dør for å komme meg ut, men den var låst. Da ambulansen kom, klapset legen meg i ansiktet og sa at jeg ikke måtte sovne. Jeg ble fløyet til sykehus i helikopter, men husker ingenting av det, sier han.

Seks måneders fengsel

Også en venninne av 24-åringen ble skadet da hun prøvde å gripe inn.

Mannen ble i Sogn tingrett dømt til seks måneders fengsel, hvorav to betinget, og må betale 40.000 kroner i erstatning. Uken etter knivepisoden ble han bøtelagt for en annen voldsepisode. Han er tidligere dømt for vold mot politiet.

— Dommen gjør meg sint. Norge er kjent for å respektere menneskerettighetene. Denne fyren brukte narkotika, prøvde å drepe meg, og må sitte fire måneder i fengsel. Hvor er menneskerettighetene da? Hvis han hadde fått skikkelig straff forrige gang han ble dømt for vold, kunne han ikke gjort dette mot meg.

Nå bor Kamalirad på asylmottaket i Ytre Arna, slik at han lettere kan komme seg til behandling på Haukeland.

— Jeg har ikke engang råd til å kjøpe hjelpemidler jeg trenger i behandlingen. Tidligere har jeg jobbet som bygningsarbeider, og vil gjerne fortsette med det. Men nå kan jeg ikke bruke hånden til tungt arbeid. Jeg får ikke sove om natten, jeg ligger bare og tenker. Jeg er redd for at mine beste år går til spille.

Vegar Valde