Politistyrker tok seg inn i den fremre delen av bussen ved 02-tiden natt til mandag. Gjerningsmannen befant seg da bak i bussen. Politiet valgte likevel å trekke seg ut igjen etter kort tid.

Gjerningsmannen er fortsatt inne i bussen. Han opptrer svært aggressivt og irrasjonelt, og han var truende overfor politiet, forteller politiinspektør Atle Roll-Matthiesen til bt.no.

— Hvilken kniv er det mannen har?

— Det vet vi foreløpig ikke, annet enn at det er en stor kniv.

— Har han andre våpen?

— Det vet vi ikke sikkert.

— Er liket av bussjåføren fraktet ut av bussen?

— Nei.

— Hva skjer på stedet nå?

— Mannskapet vårt har kontroll på situasjonen, men ikke på mannen i bussen. Vi har veldig dyktige folk på stedet, og de gjør løpende vurderinger av det som må gjøres.

— Hvor lang tid kan dette ta?

— Jeg ønsker ikke å spå i tid om dette, sier Roll-Matthiesen til bt.no.

Tidligere i natt håpet politiet at dramaet var på vei mot en løsning.

-Mannen er i ferd med å bli påvirket av gassen vi tidligere sendte inn i bussen, og er i ferd med å bli sliten. Vi avventer situasjonen, sa politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Vestoppland politidistrikt til NTB like før klokken 02.

Politiet hadde da klart å få verbal kommunikasjon med ham.

Klokken 01.40 i natt var situasjonen også fastlåst.

— Situasjonen er den samme. Gjerningsmannen er i bussen, sammen med den døde. Vi må bare bruke den tiden vi trenger, forteller lensmannen i Nord-Aurdal, Arve Aasheim til bt.no.

Politiet har sendt gass inn i bussen for å drive ut mannen, men hittil uten resultat. Styrkene på stedet er i dialog med gjerningsmannen, men lite fruktbart har kommet ut av det. Mannen er både vanskelig og til dels aggressiv overfor politiet.

— Vi har vært i samtaler med mannen, men han er svært lite samarbeidsvillig, sier operasjonsleder Kai Lyshaugen ved Vestoppland politidistrikt til bt.no.

Politiet har nå omringet bussen. Gjerningsmannen sitter et stykke bak i bussen, i nærheten av toalettene. To polititjenestemenn er væpnet med automatvåpen, det skal i tillegg være to andre lettere bevæpnete tjenestemenn ved bussen.

I tillegg er det en politimann i gardintrapp som dirigerer mannskapene. Det er også annet perso-nell under bussen, forteller et øyenvitne til bt.no.

— En person er død, bekrftet Arve Aasheim ved Vestoppland politikammer til TV 2-nyhetene.

Ifølge NTB er det bussjåføren som ble knivstukket om bord på ekspressbussen fra Årdal til Oslo, som er død. Den døde er en 39 år gammel mann fra Valdres, som etterlater seg kone og to barn. Politiet vil ikke gå ut med den dødes identitet, fordi alle pårørende ennå ikke er varslet.

Ekspressbussen Valdresekspressen var på vei fra Årdal i Sogn og Fjordane til Oslo da passasjeren gikk amok.

Øyenvitneskildringer beretter at gjerningsmannen kom på ved Røn, om lag 20 km før Fagernes retning Oslo. Ved Fodnesberget gikk gjerningsmannen frem og forsøkte å dra i rattet. Det kom til et kraftig basketak mellom ham og sjåføren som ytte sterk motstand. I slagsmålet som oppsto ble sjåføren hardt skadet.

Bussen står nå parkert litt utenfor veien på E16 like utenfor Fagernes.

— Vi er i ferd med å pågripe gjerningsmannen. Mannen er alene igjen inne i bussen. Han nekter å komme ut, og han truer med kniv. Vi gjør nå det vi kan for å få en fredelig løsning på situasjonen, sier operasjonsleder Kai Lyshaugen ved Vest-Oppland politidistrikt til bt.no.

Politiet på Gjøvik fikk melding om knivstikkingen ved 19-tiden søndag.

— Meldingen gikk ut på at en bussjåfør er påført svært alvorlige skader etter å ha blitt stukket med kniv av en passasjer, sier Lyshaugen.

— Er noen andre personer i bussen kommet til skade?

— Det har vi ingen sikre opplysninger om nå. Jeg ønsker ikke å spekulere i noe før vi noe sikkert, sier Lyshaugen.

Bussen tilhører Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap (JVB), og var på vei til Oslo. Politiet vet foreløpig svært lite om gjerningsmannen.

— Han skal ha kommet på bussen et sted mellom Tyen og Fagernes, sier operasjonslederen.

BELEIRET: Væpnete politistyrker har forgjeves sendt gass inn i bussen for å få ut gjerningsmannen, men alle forsøk har hittil vært fånyttes.