Ågotnes ble stukket ned med kjøttkniv av kokken på skipet.

— Jeg var redd for hvor alvorlige skadene kunne være, og tenkte på døtrene mine og konen min, sier Ågotnes (30), som nå er vel hjemme på Sotra etter den dramatiske knivstikkingen 13. oktober.

Tankskipet «Brage Pacific», som eies av Bergens-rederiet Seatrans, var i det Indiske hav utenfor den arabiske halvøy da Ågotnes ble knivstukket.

— Jeg var i oppholdsrommet sammen med flere av mannskapet, da kokken plutselig gikk løs på meg med kjøttkniven og stakk meg i magen. Det har ikke vært noen konflikter mellom oss, og jeg vet ikke hvorfor han gjorde det. Det er mulig etterforskningen vil vise at det hadde psykiske årsaker, sier Ågotnes.

Siktet for drapsforsøk

Kokken, som er filippinsk statsborger, ble tatt hånd om av mannskapet og isolert på sin lugar. Han er nå siktet for å ha forsøkt å drepe Vidar Ågotnes.

Det er ingen lege om bord på «Brage Pacific», men mannskapet ble veiledet over telefon om hvordan de skulle ta seg av Ågotnes av en lege fra Haukeland sykehus.

— Jeg blødde mye, men hadde ikke spesielt store smerter. Det var rart å ligge der uten å vite hvor alvorlig skadet jeg var, eller hvor lang tid det ville ta før jeg kom på sykehus, sier Ågotnes.

«Brage Pacific» har et mannskap på 18 personer. Kapteinen, overstyrmannen og maskinsjefen er norske, mens resten av mannskapet er filippinske.

— Kokken er en vikar, og vi kjenner ikke spesielt godt til ham. De andre filippinerne var sjokkerte over det som skjedde. Det har aldri vært problemer med vold eller lignende om bord tidligere, sier Ågotnes.

Mens Ågotnes lå skadet og blødende på skipet, jobbet rederiet i Bergen med å skaffe hjelp til ham.

Hjelp fra engelsk marine

— Vi varslet Hovedredningssentralen på Sola og det norske Sjøforsvaret, og de satte i gang varsling for å finne skip i nærheten. De kontaktet den engelske marinen, som har base i Oman. «Brage Pacific» satte kursen mot Oman, mens en av de engelske båtene kjørte ut for å møte skipet. Arbeidet med å få legehjelp til den skadede fungerte fint, sier skipsreder Johan G. Hvide i Seatrans.

Åtte timer etter knivstikkingen ble Ågotnes tatt hånd om på sykehuset i Oman.

— Vi var veldig engstelige frem til han kom til sykehuset i Oman. Knivstikk i magen kan være fatalt, men heldigvis gikk det bra med ham, sier Hvide.

Ågotnes tilbragte tre dager på sykehuset i Oman, før han ble sendt hjem til Norge. Han er sykmeldt frem til 20. november, men føler seg i fin form nå.

— Jeg er blitt mer var, men jeg er ikke blitt redd for å dra tilbake på sjøen, sier overstyrmannen.

I varetekt i Spania

Rederiet varslet politiet i Bergen, og to politimenn reiste til Egypt. De ble med skipet til Spania, der kokken ble varetektsfengslet av spanske myndigheter.

— Spanske myndigheter bisto oss som en del av Schengen-samarbeidet. Kokken sitter nå i varetekt i Spania, men vi jobber med å få ham utlevert til Norge. Det vil forhåpentligvis skje i løpet av noen uker, sier politiadvokat Einar Råen ved Bergen politidistrikt.

Kokken som er siktet for drapsforsøk representeres av advokat Jostein Alvheim.

— Min klient erkjenner ikke straffeskyld, sier Alvheim.

TENKTE PÅ FAMILIEN: – Jeg tenkte på min kone og mine døtre, forteller Vidar Ågotnes som ble knivstukket om bord på «Brage Pacific».
Foto: Eirik Brekke