• Jeg trodde jeg skulle dø da de to ungdommene begynte å hakke løs på meg, forteller Farhad Jamal Mohamad (42).

Irakiske Farhad Jamal Mohamad svevde mellom liv og død etter å ha blitt slått og knivstukket 17 ganger i ryggen. Lørdag morgen ble han funnet livløs i veibanen like ved Vågsallmenningen. I all hast ble han fraktet til Haukeland sykehus, hvor han ble lagt rett på operasjonsbordet.

— Jeg har fortsatt mye smerter og har problemer med å puste, forteller Mohamad da Bergens Tidende møter ham på Haukeland sykehus.

Strengt bevoktet

Politiet har sørget for strengt vakthold utenfor rommet til Mohamad. To politimenn sitter døgnvakt for å passe på at ikke uvedkommende skal ta seg inn til 42-åringen.

— Jeg frykter fortsatt for mitt liv, sier han. Det brutale knivoverfallet skjedde ved 06-tiden lørdag morgen på Nedre Korskirkeallmenning.

— Jeg hadde vært i minibanken og tatt ut 2000 kroner. Da jeg snudde meg fikk jeg øye på to ungdommer, forteller Mohamad.

Mohamad rakk knapt å reagere før en av ungdommene slo ham i ansiktet.

— Jeg kjente han som slo og spurte: hva er det dere vil?, sier Mohamad.

— Da så jeg den andre personen ta frem en kniv. Han stakk meg i ryggen. Jeg forsøkte å forsvare meg, men de dro jakken over hodet og begge hakket løs på meg med kniv, sier Mohamad.

— Det var utrolig smertefullt så jeg rev av meg jakken. Jeg forsøkte å rømme, og mens jeg sprang så stakk de meg i ryggen. Da jeg ikke klarte å puste, falt jeg om, forteller Mohamad.

42-åringen sier ungdommene sparket ham i ansiktet mens han lå nede.

— Jeg ville rope om hjelp. Men jeg klarte ikke å skrike. Jeg trodde jeg skulle dø.

Mohamad var ved bevissthet hele tiden. Det gikk ca. 15 minutter fra han ble knivstukket til ambulanse ble varslet. Først da han ankom akuttmottaket på Haukeland besvimte han.

— Mens jeg lå i veibanen kunne jeg høre lyden av blod som ble pumpet ut av kroppen. Så mange stikk var det, forteller Mohamad.

Konflikt

Mohamad innrømmer at det skjuler seg en langvarig konflikt mellom ham og en irakisk familie i Bergen. Mohamad kom til Norge i april 1999. Da bodde han på asylmottaket i Ytre Arna. I løpet av denne perioden skal svigerdatteren til den irakiske familien ha blitt forelsket i Mohamad.

— Dette er bare påstander. Ingenting skjedde mellom oss. Alt er bare misforståelser, hevder Mohamad overfor BT.

I tiden som fulgte skal Mohamad flere ganger ha blitt truet på livet fra flere av familiens medlemmer.

— Jeg mottok flere drapstrusler og anmeldte forholdet til politiet i fjor. Politiet har ikke tatt denne saken alvorlig, sier Mohamad.

42-åringen sier selv han har forsøkt å snakke med familien for å løse problemet, men familien skal ha avvist dette.

Det var yngstemann i den irakiske familien som søndag ble pågrepet i et bolighus på Nesttun. Han er nå varetektsfengslet for tre uker, siktet for drapsforsøk.

Mohamad kjenner perifert til den andre gjerningsmannen som var med på knivstikkingen. Han er noe eldre, i begynnelsen av 20-årene, og kommer fra det tidligere Jugoslavia.

Mohamad blir nå voktet døgnet rundt av politiet.

Væpnet aksjon

Like etter midnatt i går gikk politiet til aksjon mot et hus på Nøstet. Politiet hadde da fått opplysninger om at den antatte gjerningsmannen befant seg der. Men aksjonen var resultatløs.

— Vi vil fortsette søket etter den mistenkte, sier politiførstebetjent Carl Petter Leganger. Politiet har hittil avhørt 16 personer i saken.

17 KNIVSTIKK: Farhad Jamal Mohamad (42) ble knivstukket 17 ganger i ryggen av to ungdommer natt til lørdag. Den ene antatte gjerningsmannen er varetektsfengslet, mens politiet jakter på den andre.
Foto: Helge Skodvin