— Jeg er redd for å treffe ham på bussen, på skolen eller hvor som helst. Jeg er totalt glemt, selv om det ikke er jeg som har gjort noe galt, sier Ina Karin Pedersen.

Det går ikke en dag uten at Ina Karin tenker på drapsforsøket. Hun sover med en kniv under madrassen, og på høyre side av halsen har hun et synlig arr.

Søndag 2. oktober 2005 traff Ina Karin han som bare noen timer seinere forsøkte å drepe henne.

De kjenner hverandre litt fra før, og kom i prat utenfor et utested etter stengetid. Da mannen sa han var kommet bort fra kameraten han skulle overnatte hos, tilbød Ina Karin han å låne sofaen hjemme hos henne på Laksevåg.

De ble sittende i stuen og prate i timevis, og stemningen mellom dem var god.

Uttalte drapslyst

Helt til mannen brått gikk ut på kjøkkenet, og kom tilbake med en 30 cm lang kniv. Han stakk kniven i halsen på Ina Karin, som da satt i en lenestol med ryggen til ham.

Da hun så på blod fra halsen, forsto hun hva som hadde skjedd.

— Han sto med kniven i hånden og smilte, mens han sperret døren for meg. Jeg var sikker på at jeg skulle dø. Han gjentok flere ganger at han ville vite hvordan det føltes å drepe noen, forteller Ina Karin - fra den samme stolen, mindre enn to år seinere.

Ina Karin tryglet for livet sitt, og pekte på et bilde av hennes to barn på veggen. Tiltalte sa da «Sorry, det er for sent».

Ina Karin husker ikke sikkert hva som så skjedde, men trolig veltet hun stuebordet mot ham, slik at hun kom seg ut av døren, og ned en etasje til naboene som fikk ringt etter ambulanse.

Overlevde så vidt

Doktoren som tok imot henne forklarte i retten at det var et lykketreff at knivstikket ikke var dødelig. Gjerningsmannen ble av Bergen tingrett dømt til 3,5 år i fengsel, og til å betale offeret en erstatning på 100.000 kroner.

«Det er klart skjerpende at hendelsen fant sted i fornærmedes eget hjem, noe som har medført en ytterligere belastning for henne», heter det i dommen.

Etter drapsforsøket lider Ina Karin av angst og søvnproblemer, og har måttet trekke seg fra flere fag på skolen.

— Helt siden drapsforsøket har jeg prøvd å være sterk for barna sin del. Jeg vurderte å flytte, men ville ikke la han bestemme over livet vårt.

Nærliggende risiko

Ina Karin har forståelse for at gjerningsmannen skal tilbake i samfunnet etter han har sonet sin straff.

— Men mine behov for sikkerhet bør telle like mye som hans rehabilitering. Jeg bor alene med to barn og det bør de ta hensyn til, sier Ina Karin.

Hun reagerer sterkt på at Kriminalomsorgen ikke informerte henne da gjerningsmannen ble flyttet til Lyderhorn overgangsbolig i forrige uke.

Mannen ble ilagt besøksforbud i mai, med begrunnelsen at «det antas å foreligge en nærliggende og konkret risiko for at han i forbindelse med endrede soningsforhold vil kunne oppsøke Ina Karin Pedersen og begå straffbare handlinger mot henne».

— Dette er hårreisende. Hennes livskvalitet blir vesentlig begrenset når han bor i hennes nabolag. Det er tydelig at gjerningsmannens rettssikkerhet går på bekostning av offeret, sier advokat Line Hvidsten Ingebrigtsen.

REDD: Jeg fikk høre det da jeg var ute på blåbærtur med barna. Jeg røsket med meg ungene og løp rett hjem, sier Ina Karin Pedersen om da hun oppdaget at han som knivstakk henne bor i nabolaget.
Larsen, Bjørn Erik