Uten forvarsel stakk 23-åringen sine tre brødre med kniv i og utenfor en blokkleilighet i Fyllingsdalen.

Knivdramaet skjedde 30. mai i fjor. Mannen erkjente knivstikkingen, og i september ble han dømt til fengsel.

Opphevet

Nå er dommen fra Bergen tingrett, der 23-åringen fikk to år og to måneders fengsel for grov legemsbeskadigelse, opphevet av Gulating lagmannsrett.

Bakgrunnen er at det er blitt tvil om 23-åringens tilregnelighet.

Dermed blir det helt ny rettssak i tingretten, trolig før sommeren en gang.

  • Les også: — Var frustrert før han knivstakk brødrene Politiinspektør Tore Johan Sørland var aktor i rettssaken mot 23-åringen tidlig i fjor høst. Han forteller at tvilen om mannens mentale helse oppsto etter at dommen var avsagt.
ETTERMIDDAG: Knivdramaet skjedde på høylys dag, fredag den 30. mai i fjor. Store, væpnede politistyrker rykket ut.
Marita Aarekol

— Han skal ha angrepet to betjenter i fengselet. I etterkant av det mente fengselslegen at han kunne være psykisk utviklingshemmet, sier Sørland.

Kan gi mildere straff

En psykiater som sjekket den somaliske mannen, kom frem til at 23-åringen kan ha hatt en lettere psykisk utviklingshemming.

Det kan gi mildere straff etter en paragraf i straffeloven, men det var overhodet ikke tema i rettssaken.

— Under etterforskningen og før rettssaken hadde vi ingen indikasjoner på at tiltalte hadde helseproblemer av noen art, sier politiinspektør Sørland.

Politiet har nå bedt statsadvokaten om å oppnevne psykiatere til en såkalt full judisiell observasjon av 23-åringen.

- Ikke tabbe

Sørland mener det mest blir et spørsmål om straffens lengde, siden det er tiltaltes evnenivå det til nå er sådd tvil om.

Psykiateren som undersøkte 23-åringen, fant ikke holdepunkter for psykose eller «underliggende alvorlig sinnslidelse».

  • Nå regner jeg med at vi får både knivstikkingene og angrepene i fengselet opp i samme sak, og at vi får en full belysning av hvordan det står til med hans mentale helse, sier politiinspektøren.

- Var det en tabbe at han ikke ble judisielt observert før rettssaken?

— Det vil jeg ikke si. Det var intet som tilsa at han burde sjekkes. Hans spontane reaksjon var at han er frisk og rask, og det var ikke for eksempel sykehusopphold eller innleggelser vi kunne nøste i. Vi hadde ikke noen oppfordring til å sjekke psyken hans nærmere.

«Tilgitt»

Advokat Erik Johan Mjelde, som nå forsvarer 23-åringen etter en rekke advokatbytter, sier han er glad for at dommen oppheves - både på vegne av klienten og hans familie.

— Nå får han en ny sjanse til å prøve saken for retten. Og det blir en full gjennomgang av spørsmål som har betydning både for skyld og straff, sier Mjelde.

- Burde han blitt undersøkt bedre før dommen?

— Jeg vil ikke si noe om det nå. Det er bra for ham at det nå blir en ny rettsrunde. Også for hans famile er det gledelig. De knivstukne brødrene har tilgitt ham, og de har sterkt ønsket en ny gjennomgang av spørsmålene om skyld og straff, sier Mjelde.

«SINT»: I retten sa 23-åringen at han var provosert og sint, blant annet fordi han ikke hadde fått innvilget en søknad om egen bolig. «Grov og brutal vold», mente tingretten, i dommen som nå er opphevet. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL