— Hvis tiltalte rekker frem hånden og ber om unnskyldning, vil jeg vurdere å tilgi, sier Mohammed.

Grytidlig om morgenen, lørdag 20. oktober 2001 ble han angrepet av to unge menn midt på Nedre Korskirkealmenning. Slag og spark haglet. Den ene av ungdommene dro frem en kniv og hogg den flere ganger inn i ryggen på den godt voksne kurderen. Minutter senere slepte han seg blodig og svak bortover mot Torget, med 18 knivhull i ryggen og livstruende skader. Kun øyeblikkelig legehjelp reddet livet hans.

Halvannet år senere er 44-åringen helt arbeidsufør og har fortsatt store smerter. Men nå er han mest opptatt av å prøve å legge den grusomme opplevelsen bak seg.

— Når de som gjorde dette har fått straffen sin av lagmannsretten, er jeg ferdig med hele saken, sier Mohammed til BT.

— Kan du noen gang tilgi dem?

— Hvis den tiltalte kommer bort til meg, rekker frem hånden og sier «unnskyld», så vil jeg vurdere det. Jeg håper han gjør det, for jeg har ingen problemer med verken han eller familien hans.

Sendt hjem i skam

Anledningen byr seg for den ene av gjerningsmennene allerede i dag, når Mohammed forklarer seg i Gulating lagmannsrett.

Begge gjerningsmennene ble dømt for forsøk på overlagt drap da saken gikk for Bergen tingrett i fjor. Den antatte hovedmannen, en nå 18 år gammel kurder, fikk seks og et halvt års fengsel, men anket. Kameraten hans, en 24 år gammel bosnier, ble dømt til fem års fengsel og har godtatt straffen.

Påtalemyndigheten mener bakgrunnen for knivstikkingen er en alvorlig feide mellom Mohammed og 17-åringens familie. En av familiens kvinner ble sendt hjem til Irak i skam fordi et familiemedlem trodde hun hadde et forhold til Mohammed.

- Ikke trygg i Bergen

Konflikten ble så alvorlig at Mohammed ikke føler seg trygg i Bergen, selv med de to gjerningsmennene bak lås og slå.

— Jeg må nok flytte fra byen, uansett hvordan det går i rettssaken. Jeg er fortsatt redd, og jeg ser meg hele tiden bak ryggen når jeg går rundt i byen. Skal jeg føle meg trygg og kunne slappe av noen gang, må jeg dra til en annen by.

Da lagmannsrettssaken startet i går, nektet den 18 år gamle kurderen straffskyld for drapsforsøk. Han avviste også at det hele var en nøye planlagt aksjon, slik påtalemyndigheten hevder.

«Sa stygge ting»

— Jeg var ikke klar over konflikten. Vi skulle handle mat og møtte ham helt tilfeldig. Slagsmålet kom i gang fordi Fahrad sa stygge ting til meg, sa 18-åringen i retten.

Det er stikk i strid med hans politiforklaring, hvor han oppgir familiekonflikten som motiv for å banke opp 44-åringen.

— Å skulle handle mat er jo et betydelig mer aktverdig formål enn å skulle «ta» noen. Hvorfor sa du ikke det til politiet? undret aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

— Jeg var redd og nervøs.

— Hva var du så nervøs for?

— Vet ikke, lød svaret.

Dårlig husk

Heller ikke kameraten hans, 24 åringen som er rettskraftig dømt for drapsforsøk, hadde stort å bidra med, foruten å bekrefte at han selv stakk Mohammed tre ganger. De aller fleste spørsmålene besvarte han med «husker ikke» eller «det er så lenge siden».

Men på direkte spørsmål fra aktor om 18-åringen brukte kniv, svarte han umiddelbart benektende:

— Jeg ville sett det hvis han stakk.

— Da mangler vi 15 knivstikk, kom det fra en tydelig oppgitt aktor.

Det er satt av fire dager til rettssaken.

LIVSTRUENDE SKADD: 44-årige Fahrad Jamal Mohammed var bare minutter fra å miste livet da han i oktober 2001 ble stukket 18 ganger i ryggen med kniv. Når han i dag møter igjen hovedmannen bak angrepet, håper han å få en unnskyldning.<br/> ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN.