Bolighuset som nå er totalskadet i brann, ligger på Lundehaugen på Ask på Askøy utenfor Bergen.

Brannstifteren er pågrepet og innlagt på det psykiatriske sykehuset i Sandviken, ifølge operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt. Politiet holder vakt på sykehuset.

— Truet med kniv

Hendelsesforløpet er noe uklart. Gjerningmannen skal ha truet en mann med kniv. Offeret la på sprang, og knivmannen gikk deretter inn i huset sitt og tente på inventaret, muligens gardinene.

Han har deretter truet til seg og ødelagt to biler. En av dem havnet i grøften like ved huset.

Brannen ble meldt klokken 19.44, og den antatte brannstifteren ble pågrepet hos en nabo rundt en time senere. BA.no har snakket med naboen, som opplyser at gjerningsmannen lånte telefonen hans og ringte og meldte seg for politiet. Naboen satt og snakket med ham i en halvtimes tid før politiet kom til stedet.

— Personene som er blitt truet, er oppskaket, men ingen av dem er fysisk skadet, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt ved Hordaland politidistrikt.

- Vet dere noe om hvorfor mannen tente på sitt eget hus?

— Nei, dette er noe uklart, sier Myrtvedt.

Mannen er godt kjent av politiet og det psykiatriske helsevesenet fra før. Han satte seg til motverge da politiet pågrep ham.

I 2008 ble mannen pågrepet for å ha oppbevart 50 kilo dynamitt i kjelleren sin. Han har også tidligere kapret en bil og kjørt den i grøften.

Vanskelig slukking

Mannskaper fra brannvesenet på Askøy rykket ut med flere biler. Bolighuset sto sent søndag kveld fortsatt i lys lue. Det er dårlig med vannkilder i nærheten. Brannvesenet må hente vann i sine tankbiler noen minutter unna. I perioder må brannfolkene legge fra seg slangene og vente på ny vannforsyning.

Det brant hull i taket, og huset kunne ikke berges fra flammene - selv om de lokale brannfolkene etter hvert fikk hjelp av mannskaper fra Fana.

Røykdykkere gikk tidlig inn i bygningen, opplyser vaktkommandør Ronny Karlsen i Bergen brannvesen. Det fant ikke folk der, men reddet ut en katt, ifølge BA.no.

Politiet arbeider med å avklare nøyaktig hendelsesforløp.

Opprørte naboer

— Det er forferdelig trist, sier en av naboene.

Naboene sto i en gruppe og betraktet brannen fra innkjørselen til eiendommen. Tankbiler kjørte i skytteltrafikk med vann på den smale veien.

— Vi har bodd her i alle år, og det har han også, sier en nabo.

Mannen satt inne hos en nabo i alle fall en time før dramaet begynte, ifølge naboene. Det var ingen tegn til brann da.

— Dette er en trist historie som har vart i mange år. Når huset nå brenner ned, kan det ikke bli tristere.

Ingen beboere i det vesle nabolaget ønsker å stå frem med navn.

HER BLIR HAN TATT: 43-åringen ble ført inn i en politibil og fraktet til det psykiatriske sykehuset i Sandviken i Bergen.
Andre Heggland
STORUTRYKNING: Et stort antall utrykningskjøretøyer inntok den lille bygden.
Andre Heggland