• Den kniven jeg liker aller best, er fra en rot av en bjørk i Loen. Den ligger så godt i hånden, sier Arnulf Tjugen. I går viste han lidenskapen sin frem på Gamle Bergen.

Hardt slag treffer rødt stål.

— Mamma, ka e' det han gjør?

— Han smir knivblad.

— Eg trodde han skulle lage et sverd.

Det var trangt om tilskuerplassen rundt smien på Gamle Bergen i går. For har man knivmaking som hobby, er det gjevest å gjøre alt selv.

— Denne kniven har jeg brukt 60 timer på. Men da har jeg også smidd bladet selv, forklarer Lars Tveit og viser frem en praktkniv med skaft av tre og ibenholt.

Olivenkniven

Gamle Bergen holdt åpent bakeri, butikker og verksteder under aktivitetsdagen i går. Knivmakere fra klubben Bergens-tollekniven var spesielt inviterte.

Utenfor gruen sitter Arnulf Tjugen og Terje Stabell-Hansen.

— Dette er ting jeg ikke har sett på mange år. Nå har jeg gravd de frem for å vise knivene i dag, forteller Tjugen.

Hendene pusser trent over tre.

— Jeg lager kniver til min egen hånd, for jeg er ikke så interessert i å selge. De som kommer her får ikke kjøpe en eneste kniv, de, sier Tjugen og smiler lunt.

— Jeg har dem selv, eller gir dem vekk til slektninger og venner. Mitt barnebarn på syv og et halvt år har fått tre kniver allerede!

De fleste skaftene Tjugen lager er av bjørk hentet fra Nordfjord. Men også oliventre og epletre blir emner til vakre kniver. I duskregnet får det ubehandlete treet ny glød.

— De skal i olje disse, før de er ferdige. Da får de en dypere farge.

Knivmakerne får stor oppmerksomhet fra bollespisende besøk. Bergenstollekniven har rundt 160 medlemmer. Og de ønsker seg flere.

— Gjennomsnittsalderen begynner stygt å nærme seg 70 år. Vi trenger unge, lovende damer, sier Arnulf Tjugen.

Hattehøy direktør

I høy hatt og lilla kåpe av ull, ønsker direktør Trygve Fett velkommen. Han er fornøyd med at solen lar være å skinne over Gamle Bergen i dag. I så fall kunne han stekt skillingsboller under frakken.

— Dette er et borgerantrekk fra rundt midten av 1800-tallet. Hvis det er mye sol, blir jeg fryktelig svett, sier Fett.

Skyer til tross, museet var fullt av folk i går.

— Nu er ikke bare Gamle Bergen et tomt skall, det er befolket og levendegjort, sier Fett tydelig stolt.

Gamle Bergen holder ytterligere to aktivitetsdager i løpet av sommeren.

— Velkommen tilbake da, sier direktør Trygve Fett.

<b>KNIVMAKEREN: </b>Arnulf Tjugen lagde sin første kniv da han var 14 år. Den hadde skaft av bein. I dag bruker han mest bjørketre og emnene skal komme fra Nordfjord. <p/>KNUT EGIL WANG (foto)<p/>
<b>HARDT SLAG:</b> Det er noe eget ved å lage sin egen kniv. For medlemmer i Bergenstollekniven holder det ikke med å pusse skaft og forme slire. Noen vil også smi sitt eget knivblad, som hobbysmed Lars Tveit.. <p/>KNUT EGIL WANG (foto)<p/>
<b>FLOTTE KNIVER:</b> Ekte vare, flotte kniver. KNUT EGIL WANG (foto)<p/>