Mellom klokken 2030 og 2130 aksjonerte en gruppe fra Europeiske ungdom mot de politiske forholdene i Hviterussland, som også er blitt kalt Europas siste diktatur.

Demonstrantene knyttet hvite bind rundt munnen på flere statuer i Bergen. Det samme skal ha blitt gjort i 150 andre eurpeiske byer. Europeisk ungdom i Oslo, Stavanger, Moss, Bærum og Tromsø var også med på aksjonen.

Opposisjonen er kneblet

Statuene ved Sjømannsmonumentet fikk også munnbind på.

— Opposisjonen i hviterussland er kneblet. Det må kunne startes en debatt der borte. Det er budskapet vi vil ha frem, og dette er en god måte å synligjøre dette på, forteller Bård Skaard Viken, generalsekretær i Europeisk Ungdom.

— Dette temaet har fått for lite oppmerksomhet både i media og i norsk politikk, mener Bård Skaard Viken.

Brudd på menneskerettighetene

Aleksandr Lukasjenko har vært Hviterusslands president siden 1994.

Under presidentvalget i landet i mars 2006 ble president Aleksandr Lukasjenko gjenvalgt for en tredje periode, men vestlige observatører beskrev valgprosessen som full av uregelmessigheter.

Flere tusen demonstranter protesterte i flere dager etter valget i hovedstaden Minsk, men ble til slutt fjernet av opprørspoliti.

Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa har ikke de siste valgene som har blitt avholdt i Hviterussland tilfredsstilt internasjonal standarder.

Internasjonale valgobservatører har blitt nektet adgang, og myndighetene legger aktivt hindringer i opposisjonens muligheter til å drive valgkamp. Europarådet har også fordømt landet for omfattende brudd på menneskerettighetene.

ALLE KNEBLET: Slik håper Europeisk Ungdom å gjøre bergenserene oppmerksom på forholdene i Hviterussland. FOTO: Ronald E. Hole
RAKK IKKE OPP: Superstjernen Ole Bull var for høy, men fikk likevel et hvit bånd rundt livet for å kunne delta i aksjonen. FOTO: Ronald E. Hole
DIALOG: Europeisk Ungdom ønsker sterkere fokus på de politiske forholdene i Hviterussland. FOTO: Ronald E. Hole