Elise Mjøs fra Knarvik er en av 18 studenter som studerer sosiologiemnet «Frivillig arbeid» i Den Dominikanske Republikk og Haiti i høst. Studentene har nå tilbrakt en måned på Haiti med organisasjonen «Prosjekt Haiti» og skulle etter planen allerede ha dratt videre mot Den Dominikanske Republikk. Et ekstremt regnvær har ført til endringer i planene.

— For omtrent en uke siden begynte det å regne. Vi skjønte ikke helt hvor alvorlig det var før vi skulle til grensen. Vi skulle ta oss over den med buss for å dra videre til Den Dominikanske Republikk, men det gikk ingen busser. Den eneste veien ut er ødelagt på grunn av en bro som har kollapset, sier Mjøs på telefon fra Haiti.

Studenten fra Knarvik forteller at Haiti nå er isolert, men at studentgruppen håper på å komme seg videre fra hovedstaden Porte-au-Prince så snart som mulig.

Himmelen letter

— I går trodde vi at vi kom til å være her på ubestemt tid. I dag har været lettet, og vi håper å få tak i flybilletter i løpet av dagen. Det er et privileguim som lokalbefolkningen ikke har, sier hun til bt.no lørdag.

Studentgruppen har blitt godt kjent med lokalbefolkningen den siste måneden, og Mjøs sier det vil bli tungt å dra.

— Der det tidligere var landsbyer, er det nå teltleirer på grunn av jordskjelvene som har vært. En halv million mennesker bor i disse leirene hvor en ikke har noen beskyttelse fra regnet. At vi har mulighet til å dra fra dette, mens de ikke har det, føles rart. Det føles som å ta den enkle utveien.

I trygge hender

Mjøs forteller at en del i studentgruppen er sliten, men at de er i trygge hender.

— Vi har mat, vann og tak over hodet. Det er verre for lokalbefolkningen. Gatene som vanligvis er full av selgere, der de kan få tak i mat og vann, er nå helt tomme.

Hun synes det er kjedelig å kunne gjøre så lite for å hjelpe, men ser frem til å dra videre til Den Dominikanske Republikk. Der skal hun arbeide i en barnehage som en del av praksisen.

— To andre studenter blir igjen her på Haiti for å gjøre hjelpearbeid. En vet ikke hvor lang tid dette arbeidet vil ta, men lokalbefolkningen er heldigvis veldig positive og ser lyst på fremtiden.

Elise Mjøs fra Knarvik er blant studentene som lørdag satt værfast på Haiti.
Privat