• Det eneste som er sikkert, er at værmeldingen er usikker.

I går skrev BT at meteorologen meldte knallvær og 20 grader på 17. mai.

I dag er tonen en helt annen. Det blir både våtere og kaldere enn prognosene tydet på i går.

— Hva skjedde?

— Det var jo ganske usikkert, dette 17. mai-været. Nå ser det ut som det blir både regn og regnbyger, men også perioder med lettere vær. Men varselet er fremdeles usikkert, sier Anne Solveig Andersen, meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

Årsaken er at et høytrykk i nord stanger mot et lavtrykk i sør.

- Ganske sikker på regn

— Høytrykket og lavtrykket slåss om hvem som vinner. Prognonsene har hoppet og vil nok fortsette å hoppe når det gjelder detaljene for 17. mai, sier Storm-meteorolog Martin Grønnevet.

PARAPLYVÆR: Det er neppe dumt å ha paraplyen klar på 17. mai.
RUNE NIELSEN (ARKIV)

Dermed er det fortsatt for tidlig å si noe sikkert om været på nasjonaldagen.

— Jeg er ganske sikker på at det blir forholdsvis skyet og at det blir perioder med regn og perioder med opphold. Men akkurat hva som treffer i de timene byen fylles av folk, om det blir regn under prosesjonen, kan jeg ikke si nå, sier Grønnevet.

Dagene frem mot 17. mai byr på mye av det samme. En kraftig front vil gi godt med regn i dag, før den passerer og vi får lettere vær på ettermiddagen.

Ville kjøpt presenning

— Tirsdag blir det regnbyger, mens onsdag ser ut til å bli den beste dagen, med stor sett fint vær. Torsdag og fredag blir det perioder med regn, sier Grønnevet.

Temperaturen vil ligge mellom 10 og 15 grader, men nærmere sistnevnte på nasjonaldagen.

Men 17. mai-varselet er fortsatt usikkert, gjentar Andersen.

— Enten kommer høytrykket ned til oss, eller så slipper det inn nedbøren. Hvis man har planlagt hagefest, ville jeg nok kjøpt inn presenning.