Den dårlige meningsmålingen behøver ikke å henge sammen med de interne problemene og faneflukten, men avhopper Stine Akre — som inntil torsdag var Rødts gruppeleder i bystyret - tror oppslutningen kan avspeile Rødts interne krise.

- Usynlig landsledelse

— Interne konflikter virker lammende på aktiviteten og gjør at en ikke får profilert seg utad. Oppslutningen henger kanskje sammen med at vi for tiden har en usynlig landsledelse som ikke kommer på banen og fremmer egen politikk, sier Akre.

Hun mener partiet har vært mer opptatt av å kritisere andre enn å profilere egne saker, og fremstår dermed ikke som et selvstendig alternativ.

— Velgerne har rett og slett ikke fått med seg at RV er blitt til Rødt, sier Akre.

Og mens det minste venstrepartiet blør, så blomstrer det største. Arbeiderpartiet opplever en markant fremgang på hele 3,5 prosentpoeng fra målingen Sentio gjorde for Bergens Tidende i februar. Nå puster Ap Høyre i nakken for første gang på lenge.

- Tariffoppgjøret hjalp

Leder i bystyregruppen Terje Ohnstad, tror det skyldes at partiet har vært flink til å få frem i mediene de sakene partiet jobber med i komiteer og bystyret. Han trekker også frem tariffoppgjøret.

— Jeg tror nok at regjeringens vilje til å finne en løsning for avtalefestet pensjon i årets tariffoppgjør har slått positivt ut for Arbeiderpartiets oppslutning.

Partiet henter først og fremst velgere fra de partiene som før valget ga sin tilslutning til et rød-grønt byråd, nemlig SV, Rødt og Sp.

For byrådspartiene må dette fremstå som en ganske positiv måling. Høyre gjorde et kraftig byks fremover i målingen fra februar. Partiet holder stillingen, mens de to andre byrådspartiene - Frp og KrF - opplever en liten fremgang.

Vinner på å ta ansvar

Samlet har byrådspartiene styrket sin stilling etter valget. Oppslutningen målingen gir, ville gitt de tre partiene 37 plasser i bystyret, en plass mer enn i dag.

— Det er hyggelig og inspirerende med positive målinger. Og det kan jo se ut som om vi belønnes med et styringstillegg fra velgerne. Jeg tror bergenserne setter pris på at vi tar ansvar, ikke bare for de enkle beslutningene, men også for de mer krevende, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Årsaken til den solide målingen ligger dels i at velgerne fra valget holder fast ved partiet. Bare Arbeiderpartiet har like lojale velgere som de tre byrådspartiene.

Men Høyre tjener mest på byrådssamarbeidet. Slik minner utviklingen mellom de tre byrådspartiene den man så mellom Høyre, KrF og Venstre etter at de tre partiene dannet byråd i 2003. Det største partiet henter ut fremgangen.

Det kommer til uttrykk i velgerutvekslingen mellom de tre partiene. Etter valget i 2007 viser målingen at KrF og Frp har avgitt flere velgere til Høyre enn det de to partiene har mottatt fra Høyre.

TØMMES FOR FOLK: RV-leder Torstein Dahle opplever at både tillitsvalgte og velgere svikter partiet. Dette bildet er fra den lokale valgkampåpningen i fjor høst. Stine Akre (f.v.), Steinar Nørstebø og Marte Mjøs Persen har forlatt partiet, mens Torstein Dahle og Jan Aksel Espedal fortsatt er med.
Bergens Tidende