ROY HILMAR SVENDSEN

Den 52 år gamle polakken ble tatt for en haug med lommetyverier, og utvist fra Norge. For tre uker siden ble han igjen tatt med hendene i andres lommer i Bergen sentrum. Polakken tilsto alt og litt til, og politiet retten dømme ham til fem måneders fengsel.

Det mente tingrettsdommer Gunnar Torkildsen var altfor lite, og dømte 52-åringen til å tilbringe ni måneder bak murene. 52-åringen anket umiddelbart til lagmannsretten, etter råd fra sin advokat.

— Torkildsen har tatt veldig hardt i, uten å gi noen god begrunnelse i dommen. Straffen er i strid med utmåling i tilsvarende saker, og den allmennpreventive virkningen av denne dommen blant tilreisende polakker tror jeg er sterkt overvurdert, sier advokat Arild Dyngeland, som er polakkens forsvarer.

Både politiet og Bergen tingrett har lagt til grunn at 52-åringen er en profesjonell lommetyv som stadig vender tilbake til Norge og Bergen for stjele. Denne gangen lød siktelsen på to konkrete lommetyverier, samt å ha tappet to bankkort for 20.000 kroner.

— Påstanden ble kanskje lagt litt lavt, fordi dette var en utlending som ville ha raskt pådømt og ut av landet. Jeg kunne ha bedt om både syv og ni måneder uten å rødme, sier politiadvokat Tore Johan Sørland, som var aktor i rettssaken.

Han mener straffeutmålingen var riktig, og håper den kan ha en viss innvirkning på andre utlendinger som kommer til Norge kun for å drive med kriminalitet.

— Jeg mener Torkildsen med dette sender ut et helt riktig signal, sier Sørland.

Advokat Dyngeland mener den strenge straffeutmålingen er stikk i strid med prinsippet om at tilståelse skal veie til siktedes fordel i retten.

— Jeg kommer til å tenke meg godt om før neste gang jeg anbefaler noen av mine klienter å gå for tilståelsessak, sier Dyngeland.