— Hal i og dra!

Seks menn lener seg bakover og drar alt de kan i tauet som er festet i lensen. I sjøen i Fyrsundet flyter tykk, gråsvart olje fra havaristen.

— Vi gjør det vi kan for å begrense skadene, og forhindre at dette driver videre, sier Kjell Arve Samnøy.

Han var en del av beredskapsstyrken for oljevern på Fedje, inntil oljeverndepotet ble flyttet til Florø i 2005.

— Kystverket ringte meg, fordi jeg har ansvaret for mellomdepotet som fortsatt er her. Vi har noen lenser liggende, og de har vi lagt ut. Nå går vi langt utover det som egentlig var opplegget, men vi forsøker det vi kan, sier Samnøy.

Måtte tigge etter tau

I 12.00-tiden i går hadde han samlet et titall frivillige, og fått de få lensene som ennå finnes på Fedje fraktet til havariområdet.

— Det er mangel på utstyr. Vi må rundt til hus i nærheten for å høre om de har tau til oss, slik at vi kan få festet lensen i land. Alt er så tungvint, sier Terje Blomvågnes.

— På depotet, før det ble lagt ned, hadde vi ulike typer lenser og det utstyret vi trengte, sier Lars Svendsen.

I ti år var han en del av oljevernberedskapsstyrken på Fedje.

— Nå har Kystverket som la ned styrken fått seg en på trynet. Nå må de ty til folkene de har sagt opp for å få hjelp, sier Svendsen.

Sent i går kveld hadde lensene slitt seg i uværet.

— Ingen har kommet for å fjerne oljen som var samlet opp. Nå har oljen spredt seg igjen, sier Hilde Koppen.

- Vil skje igjen

Bare tre av de frivillige som i går deltok i forsøket på å begrense oljesølet, er trenet i å legge ut lenser.

— Jeg fikk en telefon og ble spurt om å stille. Da er det klart man stiller, sier Blomvågnes.

— Beredskapen er på topp, sier Geir Blomvågnes ironisk.

— Det er bare frivillige her, og en container med lenser. Det er altfor dårlig når vi ligger midt i oljetrafikken mellom Mongstad og Sture, sier Blomvågnes.

Befolkningen på Fedje frykter at fredagens forlis ikke er det siste som vil ramme øysamfunnet.

— Det vil skje igjen, helt sikkert. Det er et forferdelig trist syn nå, men neste gang kan det være en stor tanker med 150.000 tonn olje. Da kan du tenke deg hvordan det vil se ut, sier Terje Blomvågnes.

- Malt berget svart

Så snart det lysnet i går morges, begynte bekymrede Fedje-beboere å oppsøke området nær havaristedet for å ta katastrofen i øyesyn.

— Det ser ut som om noen har malt hele berget svart. Det er helt forferdelig, sier Henrik Borge (11).

Nær sagt alle de rundt 700 beboerne på øya dro i løpet av dagen ned til Fyrsundet, der tyktflytende olje griset til svaberg og fjæresteiner.

Forbannelse over at oljeverndepotet er flyttet fra øyen, var blandet med fortvilelse av hva oljesølet ville gjøre med naturen.

— Jeg så en fugl som forsøke å komme seg opp fra sjøen. Den lettet nesten, men klarte det ikke, sier Kristoffer Aarland (16).

Bøtteklar ordfører

— Det er mange turister som kommer til fyret, men se hvordan det ser ut nå. Dette er dårlig reklame for Fedje, sier ordfører Erling Walderhaug (H).

I går dro han rundt på øysamfunnet for å få oversikt over naturskadene.

— Vi ender opp med bøtter og spann. Det vil gå med måneder til opprydning. Det er tynn olje rundt mer eller mindre hele Fedje, men jeg har også sett tykke flak som driver i fjorden, sier Walderhaug.

Han var - og er - sterkt kritisk til at oljeverndepotet ble flyttet fra Fedje til Florø.

— Ut fra mitt synspunkt, var det hull i hodet å flytte depotet fra Fedje. Vi vil fortsette å jobbe for å få det tilbake, sier Walderhaug.

KJEMPER MOT OLJEN: Her sliter Jostein Husa, Lars Svendsen og Geir Blomvågnes med å få lagt ut den eneste lensen som er igjen på Fedje etter at oljeverndepotet forlog øya i 2005.