— Det har vært skikkelig travelt. Julen pleier å være rolig, og de som var på jobb ikke forberedt, sier legevaktsjef Frank van Betten.

Det har gått i ett bankende kjør på Legevakten første og andre juledag. I går var det oppunder 70 som måtte få behandling for brukne håndledd og ankler og skuldre ute av ledd. Skader som krever omfattende behandling.

Flere alvorlige skader

— Glatten har ført til flere alvorlige skader og derfor mye å gjøre, sier van Betten.

— Men rekorden er på over 100 pasienter, sier han.

70 pasienter virker kanskje ikke så avskrekkende, når Legevakten på en vanlig ukedag håndterer rundt 50 pasienter på røntgenavdelingen. Men dette er mindre arbeid og etterkontroller, i tillegg til at bemanningen på dagtid er langt høyere.

Håndledd topper statistikken. Legevakten håndterer 1800 håndleddsbrudd i året. Den mest utsatte gruppen er eldre kvinner.

— Bergenserne er stort sett greie når det er spesielle forhold, og viser forståelse for at det kan bli ventetid. Det viktigste er jo at jobben blir skikkelig gjort,

Knall og fall i akebakken

Da BT besøkte Legevakten i 17.30-tiden i går, satt det rundt ti personer med bruddskader og ventet på å komme inn på røntgenavdelingen. En av de mange uheldige var June Strømsnes (8) fra Kleppestø. En uke med gipset fot er resultatet etter gårsdagens prøvetur på akebrettet til venninnen Julie Høgtun.

— Jeg akte i akebakken og så kjørte jeg på en stein og veltet og så fikk jeg hele meg over foten, sier tredjeklassingen og lager grimaser med hele fjeset.

— Det er det vondeste jeg har opplevd! Men nå går det bra, sier June.

Bare fem tær med fin rød neglelakk på stikker ut av gipsen. Kaldt, synes June. Ellers er familien fornøyd.

— Vi satt bare i halvannen time før vi slapp til. Ikke noe å klage over der i gården, sier pappa Jan Erik Strømsnes. Så gidder ikke June snakke med BT lengre.

— Nå må vi komme oss hjem så vi kan se på tv, sier June mens hun napper i pappas jakke og hinker stakkato mot utgangsdøren. Nå ser hun frem til å se tegnefilmer og få full oppvartning resten av julen.

Kulden holder seg

Kulden ser ut til å holde seg. Men det er slett ikke det verste, mener vakthavende meteorolog Erling Småland ved Meteorologisk institutt i Bergen.

— Det såkalte nullføret er verst av alt. Men de nærmeste dagene blir det et vanlig, godt vinterføre med oppholdsvær og minusgrader, sier meteorologen.

For kaldt blir det.

— Enkelte steder i bergensregionen kan temperaturen krype helt ned mot ti minusgrader. sier meteorolog Småland.

AKESMELL: June Strømsnes (8) fra Kleppestø var en av de uheldige som måtte få hjelp på Legevakten onsdag. Aketuren endte med brudd i foten. (Foto: Gidske Stark)