I blå kjeledress, omgitt av en dampsky, presenterer Geir Vatne fra Anleggsgartner Løvaas seg som tyggiskongen. Ingen nåde vises der han spyler, damper og koster seg gjennom gummikoloniene på Torgallmenningen.

Den årlige vårpussen nyter stor oppmerksomhet fra de forbipasserende. De er spesielt glade for at de gråhvite spettene forsvinner fra jordens overflate. At det også blir rent og pent ellers, teller mindre, forteller Geir Vatne.

– En mann kom bort og fortalte om Singapore. Der blir det gitt store bøter hvis noen kaster tyggis på gaten.

Geir Vatne vet ikke om bøter hadde ført til bedring her hjemme.

– Vi er blitt for slepphendte. Det er nok for sent, tror tyggisspyleren, som – jobben til tross – ikke er helt kurert for slappe tendenser selv.

– Det hender, svarer han beskjemmet når Bergens Tidende spør om hans tyggis forsvinner rett ned istedenfor i nærmeste bosspann.

På Festplassen er det røde kjeledresser som regjerer. De er ikke russ, men utsendte fra 20 kjøpesentere i og rundt Bergen, travelt opptatt med å plukke boss rundt Smålungeren.

Kosting, spyling og tyggisfjerning skjer hvert år på denne tiden. De rødkledde er imidlertid nye disipler i krigen mot bosset. De rydder for «La Bergen skinne», en lokal dugnad i regi av Bergen Næringsråd. BIR og Bergen kommune er samarbeidspartnere. Aksjonsuken er en del av den nasjonale kampanjen Hold Norge ren.

Senterleder Ingunn B. Hansen fra Bergen Storsenter er glad for at byen nå skal skinne.

– Hos oss går vi og plukker boss hele dagen. Uten ryddingen hadde senteret sett ut som en svinesti, sier Ingunn B. Hansen oppgitt.

De 20 kjøpesentrene har dannet en felles administrasjon som skal sørge for at kjøpesentrene holder sine stier og utearealer rene.

– Samarbeidet vil nok fortsette også etter at «La Bergen skinne» er avsluttet, tror senterleder Hansen, som ønsker seg skoler og andre offentlige etater fra sentrum med på laget.

Siv Dolmen
Siv Dolmen