— Femten byer i Norge har ett eller flere klokkespill. Hvorfor skal vi ikke ha det i Bergen også?

Kantor Asbjørn Myksvoll viser vei opp, opp, opp de gamle mørkebrune, smale trappene i Johanneskirkens tårn.

Fabelaktig utsikt i alle retninger. Her oppe drømmer han om å plassere rundt 42 klokker. Klokker som kan fylle bergensluften med en vakker melodi hver dag. Menighetsrådet har gitt sin velsignelse til ideen, og det eneste som mangler nå er penger.

— Skal vi kjøpe klokker av god kvalitet, kommer vi opp i to-tre millioner, spår Myksvoll.

Tango Jalousie?

— Planen er å programmere en ny melodi for hver dag. Ikke så lang. Etter at den er spilt, slår klokken tolv slag, slik som nå, forklarer den begeistrede kantor.

Lørdagene blir det gjerne ti-femten minutters spill midt på dagen. Hvilke melodier som kan runge ut fra det staselige tårnet, er det kun fantasien som setter grenser for.

— I København spiller de blant annet «Tango Jalousie», humrer kantoren. Om den slår an i Bergen, gjenstår å se. Myksvolls store drøm er imidlertid å spille Griegs Morgenstemning under Festspillene.

— De tre klokkene vi har nå, kan bare spille halve Bergenssangen, sukker han.

For å nevne det, har innsamlingsaksjonen egen hjemmeside.

Klokke med eget navn på?

Tilbake til prisen.

Eneste sted i landet klokkene lages, er i Tønsberg.

— Jeg har lyst på konsertklokkespill, drømmer Myksvoll. Et slikt består av mellom 38 og 42 klokker, og koster fra to til tre og en halv millioner kroner.

— Vi har ikke fått så mange penger ennå, men kronerullingen er nettopp begynt. Det vil si, vi har fått et par telefoner med forespørsel om hva det koster å kjøpe en klokke, sier Myksvoll.

Kanskje blir det slik at du kan kjøpe en klokke og få navnet ditt gravert inn i den. Hadde det vært nåkke?

— Det må jo være noen bergensere som synes det er stas, håper initiativtakeren.

Han later til å være en prosjektets mann. Det er ikke lenge siden Myksvoll samlet inn penger til restaurering av orgelet i Johanneskirken. Prislapp: 2,5 millioner. Det tok ni år.

— Jeg tror ikke dette tar like lang tid, sier Myksvoll optimistisk. En tålmodig, utålmodig mann. Kanskje er pengene klare til hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen i 2005?

Menighetsrådet positiv

Daglig leder i Bergen Domkirkes menighetsråd, Ann Kristin Langeland, gir applaus til Myksvolls initiativ.

— Vi er lykkelige, og synes dette er gøy. Klokkespillet kommer byen vel så mye til gode som kirken - og Johanneskirken har jo en perfekt beliggenhet, sier Langeland.

Før sammenslåingen av menighetsrådene var det gamle Johannes menighetsråd som ga klarsignal til å jobbe for å få klokkespill til Bergen.

— Det nye rådet har klarert vedtaket, men har ikke penger til å støtte det, understreker Langeland.

Så får vi se om byens befolkning klarer å hoste opp litt - ja, nettopp, klingende mynt.

AKSJON KLOKKESPILL: - Jeg synes det er rart at ingen i Bergen har etterlyst klokkespill tidligere, sier Kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll. Men nå skal det bli andre boller! Her er han ved en av de tre klokkene som er i tårnet i dag.
Foto: Ørjan Deisz