– Det er lyden av rennende vann, av og på, gjennom hele døgnet, forteller Mariann Kjærner-Semb.

Høsten 2006 la hun vel 1,4 millioner kroner på bordet for en leilighet i Kalfarparken borettslag. I dag ønsker hun å heve kjøpet.

De tekniske tegningene viser at avløpsrøret skulle støpes inn for å redusere støyen. Det ble ikke gjort. Dermed ble røret liggende rett inntil gipsveggen.

Våkner av lyden

Leiligheten ble solgt med et lydnivå på soverommet som fagfolk i ettertid målte til 39 decibel styrke. I forskriften er grensen 32 decibel.

– Det verste er akkurat når du har sovnet, og så våkner du igjen av lyden fra røret. Dette har ikke vært noe kjekt i det hele tatt, sier Mariann Kjærner-Semb.

– Vannet kommer som kraftige høylytte skyll nedover røret, supplerer mamma Greta Kjærner Semb.

Familien mener vesentlig informasjon er holdt tilbake. Situasjonen med avløpsrøret er ikke i tråd med kravene, og dermed er ferdigattest gitt på feil grunnlag, mener de.

– Jeg hadde ikke kjøpt leilighet her om jeg visste om dette, sier 23-åringen.

**Les også:

Byggefeil på åtte av ti nybygg**

«Du er på feil klode»

– De har tatt en spansk en under byggingen, sier moren.

– Én ting er om røret hadde ligget inntil et rom hvor det ikke var så viktig, som et vaskerom. Men inntil soverom og stue? Dette er en stor feil, og opplagt noe som reduserer verdien på boligen.

Familien er heller ikke særlig imponert over at utbyggeren satte opp feile fliser på badet.

Betongsøylen i garderobeskapet kom også som en overraskelse. Den vannbårne varmen går det heller ikke an å regulere, ifølge familien.

Etat for byggesak og private planer skrev i et brev til Kjærner-Sembs tidligere denne måneden at de vil foreta en kontroll for å se om byggverket og arbeidet er i tråd med forskrifter.

Greta Kjærner-Semb sier de føler at boligbyggelaget, Stor-Bergen Boligbyggelag, ikke har vært opptatt av å finne løsninger i saken.

I en e-post fra tidligere administrerende direktør i Stor-Bergen, Per Eystein Thue, blir de avvist på følgende måte:

«Du er på feil klode. Du må gjerne «stå på krava» i all evighet. Du kommer ingen vei utenom det vi tidligere har fortalt deg.»

**Les også:

— Utbyggere jukser bevisst**

Bokser hjalp lite

Da familien tok opp problemet med avløpsledningen, ble ledningen bokset inn med bedre plater. Men støyen forsvant ikke.

Derfor sa de foreløpig stopp til at Stor-Bergen skulle utbedre en løsning de ikke følte var overbevisende.

– Nå orker vi ikke mer. Kan de ikke komme med en annen fullgod løsning, så mener vi de ansvarlige for feilene får ta leiligheten tilbake. Å ha en ny dyr leilighet du ikke kan sove i om natten er uhørt, sier Greta Kjærner-Semb.

Administrerende direktør i Stor-Bergen Boligbyggelag, Anne Gine Hestetun, beklager situasjonen som har oppstått, men tilbakeviser kritikken.

– Det har vært et høyt støynivå i denne saken, og umulig å komme frem til løsninger i samarbeid med medlemmet. Vi har prøvd ulike tiltak, men er nektet å foreta de utbedringene vi mener vi kunne gjøre, sier Hestetun.

Sier nei til å heve kjøpet

– Etter å ha brukt mye ressurser i lang tid, blant annet tilbudt ombudsadvokat, valgte jeg å overføre saken til vår juridiske rådgiver med stor kompetanse på slike saker. Dette for å få en ryddig saksbehandling, sier Hestetun, som fortsatt håper det skal være mulig til å finne en minnelig løsning.

Juridisk rådgiver har konkludert med at heving av salget er uaktuelt.

På spørsmål om hun selv ville kjøpt en leilighet der du vekkes av vann i avløpsrør om natten sier hun:

– Jeg finner det ikke naturlig å kommentere denne type spørsmål i denne sammenhengen.

Har du hatt problemer med byggefeil? Skriv gjerne en kommentar.

Vegar Valde
Vegar Valde
Vegar Valde