Like før klokken 14 ble brannvesenet varslet om en vannlekkasje på Haukeland universitetssykehus.

— Det er en del vann over et større område i sentralblokken. Det er ikke snakk om sengeposter, men et annet område. Vi er på plass med vannsugere. Dette skal gå bra, men vi har en litt større jobb foran oss, sier Torkjell Helle, vaktkommandør ved 110-sentralen i Bergen.

Kloakkvann som lekker

Leif Kristian Senstad, prosjektleder for ombyggingen på Haukeland, sier til BT at lekkasjen ble oppdaget i 13.30-tiden.

SPRAKK: Avløpsrøret som sprang lekk.
HÅKON BLOCK VAGLE

— Det er et avløpsrør som har sprukket, rett og slett. Det er avløpsvann, fra toaletter og så videre, sier Senstad.

Det er ikke pasienter i området der lekkasjen har skjedd.

110-sentralen opplyser at et område på ca. 600 kvadratmeter er dekket av flere centimeter vann. Avløpsrøret er nå stengt og et nytt avløpsrør er på plass, opplyser Senstad, som legger til at lekkasjen ikke har noen sammenheng med ombyggingen.

— Innen en halvtime skal skaden være reparert, da er det opprydningen som gjenstår. I denne etasjen får lekkasjen små konsekvenser, vi må rydde ut, men dette skal jo rives likevel, sier Senstad i 15-tiden.

Drypper til etasjen under

Det drypper imidlertid også ned på Gades institutt i etasjen under, men prosjektlederen kan ikke si noe om hvilke konsekvenser det kan få for instituttet.

Brannvesenet var ved 15-tiden ferdige på stedet. BT får opplyst at et privat firma må ta seg av videre opprydning.

Kunne ødelagt analyser

Avdelingssjef på Gades institutt, Lisbet Sviland, inspiserte skadene i etasjen under kl. 16 på lørdag.

Hun forteller at laboratoriene i liten grad er rammet.

— Foreløpig tror jeg ikke dette vil få særlig store konsekvenser. Det er hovedsakelig en gang og to mindre laboratorier hvor vannet har kommet inn. Det vil neppe få konsekvenser for driften, sier Sviland.

Hun forteller at områdene skal steriliseres i løpet av søndag, og at takplatene skal byttes. Instituttet skal være i normal drift på mandag.

— Det ville vært verre om folk var i arbeid. Hadde lekkasjen vært mer omfattende, kunne analyser og prøver blitt forurenset. Heldigvis har vi ikke drift i helgen, sier Sviland.