Kloakklekkasjen i sjøen ved Dreggen ble oppdaget onsdag. 3,4 meter av den store ledningen som frakter all kloakken fra Nordnes-siden mot Sandviken hadde rett og slett forsvunnet. Ingen vet hvor lenge kloakken har blitt pumpet rett i Vågen.

— Festene har sviktet

— Ledningen har falt ned på sjøbunnen. Den henger normalt oppunder fortauet langs Bryggen, men det ser ut som festene har sviktet. Hvor mye kloakk som har gått i sjøen er umulig å si, men det er nok ganske mye. Ledningen har en diameter på 80 cm, og maksimumskapasiteten er ca. 280 liter per sekund. Vi antar at ca. 10 prosent av dette er kloakk, mens resten er overvann, sier Arne Gabriel Svendal i Vann- og avløpsetaten.

Det betyr at dersom røret falt ned på tirsdag, et døgn før det ble oppdaget, kan svimlende 2,4 millioner liter kloakk ha blitt pumpet rett ut i havnebassenget i Dreggen.

La ut lenser

Pumpestasjonene ved Tollbodkaien, Holbergskaien og Strandkaien ble stoppet, men det betyr bare at Nordnes-kloakken renner ut der i stedet. Kommunen har lagt ut lenser for å begrense forurensingen på overflaten. Reparasjonene begynner først over helgen.

— På mandag kommer et firma og skal reparere ledningen. Vi skal også ha slamsugebiler for å ta bort det som har lagt seg på bunnen. Det er heldigvis rolige vindforhold med hensyn til kloakkspredningen, sier Svendal.

Grunnen til forsinkelsen er ifølge Svendal mangel på reservedeler.

— Dette er et veldig spesielt rør som ikke brukes mange steder, og vi trenger deler til å skjøte rørene sammen igjen, sier han.

Hva synes du om kommunens håndtering av kloakklekkasjen? Si din mening her.

RETT UT: Kloakk fra Nordnes renner nå rett ut i Vågen. Reparasjon av ledningen lar vente på seg. I mellomtiden hindrer lenser kloakken i å spre seg
Silje Katrine Robinson