Da folkemøtet om det nye kloakkrenseanlegget skulle starte klokken 18.30 mandag kveld, var det på langt nær nok sitteplasser til alle. Det var ikke engang nok ståplasser, og flere titall personer ble nødt til å stå på gangen.

Ordfører Terje Søviknes beklaget i sin innledning overfor de fremmøtte.

— Da vi så hvor stor interesse det var for dette møtet, forsøkte vi å finne alternativ lokalisering. Det lot seg dessverre ikke gjøre. Alle andre møteplasser var opptatt i kveld, sa ordfører Terje Søviknes (Frp)

Dermed måtte møtet gå som planlagt i møterommet i Osbadet.

Fryktet oksygenmangel

  • Jeg ber de som skal snakke om å fatte seg i korthet, ellers går luften ut av ballongen - bokstavelig talt, sa han.

— Med oksygenmangel kan to sting skje. Enten besvimer vi, eller så fører oksygenmangelen til at vi blir sinte og aggressive. Begge deler er like ille, konkluderte Frp-ordføreren.

Men ingen besvimte, og ordvekslingen under folkemøtet foregikk i gemyttlige toner, selv om følelsene var sterke.

— Det er frykten som samler oss her i kveld, sa Tor Morten Frey Sivertsen i Kuhnlevegen velforening etter at kommunens representanter og de innleide konsulentene hadde redegjort for prosessen, planene videre og konsekvensene et kloakkrenseanlegg vil kunne få.

— Begge alternativene som skal utredes videre ligger i den tetteste bebyggelsen. Det gunstigste alternativet, det i Liafjellet, er ikke med lenger, sa Frey Sivertsen.

— I tillegg til utredning av Kuhnlehaugen og Moberghaugen har vi bestilt en utredning av alternativ ventilasjonsutblåsning i Liafjellet, kontret ordfører Terje Søviknes.

- Lukket prosess

Men det var mangelen på inkludering av innbyggerne som var ett av de viktigste ankepunktene fra innbyggerne.

Et annet ankepunkt var at det var økonomien som var prioritert tyngst.

— Hvorfor var det ikke åpenhet da alternativene var flere? Og hvorfor har man valgt å prioritere alternativene? ville en innbygger vite.

— Det er tross alt vi som er skattebetalerne, sa en annen.

— Prosessen har vært åpen hele veien, men kanskje har ikke kommunikasjonen vært god nok, vedgikk kommunalsjef teknisk Haldor Fosse.

— Vi har nå valgt å dele delrapportene etter hvert som de kommer, i stedet for å vente på hovedrapporten som kommer i januar. Det er ett grep vi har tatt, la ordfører Søviknes til.

— Og før noe skal beslutter skal alle dokumenter samles og legges ut på høring. Alle skal kunne si sitt, understreket Fosse.

Si din mening om saken i kommentarfeltet under!

PÅ GANGEN: Disse fikk ikke plass i møtelokalet, og måtte ta til takke med plass på gangen. FOTO: Fredrik Mandal