Gunnar Wiederstrøm

Jon Tufto

Ragnhild Hov

Lekkasjen er funnet mellom kafeen og Ulriksmasten. Kloakk fra toalettene i kafeens underetasje har trolig i lang tid rent nedover i terrenget mot Svartediket.

Avføring

Dermed kan bakterier og parasitter fra avføringen til kafeens gjester ha forurenset drikkevannet til 60.000 bergensere. Minst 1000 innbyggere er blitt syke etter å ha drukket vannet, trolig mange flere.

Kommunens inspektører har i lang tid hatt mistanke om at ikke alt var som det skulle være ved kafeen. Flekker med grønt gress i terrenget nedenfor Ulriksmasten mot Svartediket tydet på at en eller annen form for gjødsling fant sted, og mistanken ble raskt rettet mot kloakkledningen. Det er også gjort interessante funn av bakterier i området.

Testet trykket

Avsløringen av at kloakken lekker, kommer etter at kommunens inspektører gjennomførte trykkprøver i kloakkanlegget på Ulriken. Kloakkrøret proppes i begge ender. Deretter settes kloakkrøret under trykk. Under en slik prøve falt trykket kraftig.

— Dette viser at det er en lekkasje, sier ingeniør Hildegunn Kvåle i Vann- og Avløpsseksjonen.

Som BT avslørte torsdag, har kafeeier Thorbjørn Sirseth den siste tiden ha forsøkt å reparere kloakksystemet i smug. Kommunenes inspektører er blitt nektet tilgang til Ulriksbanen, ettersom Sirseth mente vinden var for sterk til at banen kunne gå.

Tror ikke på Ulriken-sjefen

— Vi er ikke tvil om at det er kloakken som er forsøkt utbedret, sier overingeniør Geir O. Alver.

I BT torsdag hevdet imidlertid Thorbjørn Sirseth, som eier og driver Ulriken Kafé og Ulriksbanen, at vannforsyningen har brutt sammen, og at det var derfor det var en rørlegger på anlegget tirsdag.

— Kloakken er det ikke nødvendig å gjøre noe med. Den er tett og i orden, sa han til BT.

Det tror ikke Alver og hans kolleger i Bergen kommune noe på. Sammen med to kolleger gikk han opp på Ulriken onsdag formiddag for å inspisere kloakkanlegget og ta vannprøver i terrenget.

Tok bilder

De kommuneansatte tok også flere fotografier som kommunen vil nytte som dokumentasjon i det videre arbeidet med saken.

— Da vi kom på Ulriken virket det først folketomt der oppe. Vi fikk bare øye på en hund som svinset rundt i området, sier han.

— Men vi oppdaget straks at septiktanken var åpen, og det lå verktøy ved siden av tanken. Det var tydelig at noen var i ferd med å tømme den.

- Kloakken skulle flys bort

Alver forteller at mens de to andre tok Giardia-prøver i terrenget i områder med mistenkelige grønne flekker, fortsatte han selv befaringen i området rundt Telemasten og kafeen.

— Jeg kunne tydelig se at kloakk nylig var pumpet opp i noen store tanker som er beregnet til bortfrakting med helikopter.

Ifølge Alver har har det bare vært kloakk på noen av disse tankene tidligere i høst. Nå var alle tankene fulle eller delvis fulle.

Ukjent mann

— Etter hvert fikk jeg også øye på en ukjent mann inne i underetasjen i tv-tårnet. Det var tydelig at han ikke ønsket kontakt. Og vi gikk ikke inn, sier overingeniøren.

De tre kommuneansatte merket seg også at det var arbeid i gang med en pumpe i tilknytning til toalettanlegget. Til pumpen var det koblet en ledning som gikk til en lite tjern i terrenget.

— Vi fikk to uker siden beskjed om at vannet var frosset. Men slik vi oppfattet situasjonen, så det ut som vannet var i ferd med å bli pumpet opp på noen kanner som sto ved toalettdørene, sier han.

Følget fra Bergen kommune var ikke på Ulriken mer en et kvarter til 20 minutter.

— Vi spøkte om at vi skulle ta en tur på toalettet før vi gikk ned. Vi hadde nemlig lagt merke til at døren til toalettet var åpen da vi kom opp. Men da en av oss tok i døren like før vi gikk, var den i mellomtiden blitt låst, sier Alver.

Ulriken-sjef Thorbjørn Sirseth er ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

bt.no kommer med flere avsløringer om Giardia-skandalen utover ettermiddagen. Tast Ctrl R (Oppdater) for siste versjon av denne siden.

SJEKKER: Jan Jakobsen (t.v.) og Mons Børdal sjekker kloakkanlegget på Ulriken.
<b>LEKKASJE:</b> Kommunens inspektører avslørte torsdag lekkasje fra denne rørledningen. Kloakkledningen fra kafeen til septiktanken er om lag 100 meter lang.
Vann- og avløpsetaten, Bergen kommune
<b>SEPTIKTANK:</b> Kloakken fra kafeen på Ulriken kan ha smittet minst 1000 bergensere med parasitten Giardia. Her ser vi ned i septiktanken ved kafeen.
Vann- og avløpsetaten, Bergen kommune
<b>ÅPEN TANK:</b> Septiktanken var åpen da kommunens inspektører kom på uanmeldt besøk onsdag. Dagen etter var hullet tettet igjen.
Vann- og avløpsetaten, Bergen kommune