Mellom Minde og Eidsvåg bor mellom 25.000 og 30.000 bergensere, som nå må forberede seg på å koke vannet i flere uker fremover — og kanskje enda lenger.

De får alle vann fra Svartediket. I går ettermiddag ble det slått fast at dette vannet sannsynligvis er årsaken til at over tusen personer i Bergen sentrum sliter med magetrøbbel og diare.

Umiddelbart sendte Mattilsynet og Helsevernetaten ut påbud om å koke vann til drikke og tannpuss i området.

— Vi er veldig fornøyd med å ha funnet hovedårsaken så raskt. Nå begynner jobben med å fjerne smittekilden, sier distriktssjef i Mattilsynet, Paal Fennel.

— Kan bergenserne risikere å måtte koke vannet helt fram til jul?

— Det ville være et nederlag om det tok så lang tid. Men vi vet ikke.

Tannpuss i kokt vann

Analysene av vannprøvene viser økt forekomst av Giardi-parasitten i vannet fra Svartediket. Ikke i store mengder, men nok å utløse en begrenset epidemi i sentrumsområdet.

Vannprøvene fra Tarlebø viste deriomot ingen tegn til smitte. Det er forklaringen på at folk som bor i sentrumsområder høyere enn femti meter over havet ikke har er blitt berørt.

Vann- og avløpsetaten legger nå om vannforsyningen for en del abonnenter i ytterkanten av sentrum, blant annet Eidsvåg og Laksevåg.

Haukeland Universitetssjukehus og Haraldsplass får heller ikke vann fra Svartediket lenger, men Gullfjellet.

Kloakk trolig synderen

Smittekilden stammer høyst sannsynlig fra menneskelig forurensing - det vil med rene ord si kloakk. Utslippene har trolig forurenset drikkevannsområdet i flere måneder. Men hvor?

— Vi setter nå alt inn på å finne smittekilden. Det er et møysommelig arbeid, sier kommuneoverlege i Bergen, Harald Aasen.

— Men selv om kloakk er den hovedmistenkte, må vi gå bredt ut når vi leter etter årsaken. Det er mange andre muligheter for smittekilder. Jeg har foreslått en fysisk saumfaring av hele området, sier Fennel.

Vann og avløp kommer nå til å lete systematisk i nedbørsfeltet til Svartediket, og undersøke kloakkanlegg på hyttene i området ekstra nøye.

— Et eller annet er feil et eller annet sted, slår smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, fast.

Varslet hoteller og restauranter

Umiddelbart etter at analyseresultatene var klare fredag ettermiddag, begynte Mattilsynet ringerunden for å informere hoteller og restauranter.

— Dette er veldig beklagelig for turist- og hotellnæringen i Bergen. Nå driver vi skadebegrensing, sier Fennel.

Verken fiskeriproduksjon eller bakerier får problemer. Servering av te og kaffe kan fortsette som før, det kan også skylling og renhold av matvarer, benker, kniver og lignende.

Men hotellene må varsle gjestene om at vannet ikke kan drikkes, og isbiter kan ikke brukes.

OVERSIKTEN: Beboere i boliger som ligger lavere enn 50 meter over havet, og får vann fra Svartediket, må koke drikkevannet.