Rett utenfor gjerdet til Fremtiden barnehage i Søreidgrend renner kloakk i en liten bekk. En koblingsfeil i byggefeltet ovenfor har ført til at kloakk fra ett eller flere hus har havnet rett ved nesen til barnehagebarn og naboer.

– Det er helt uakseptabelt, sier Anna Silje Andersen, leder i foreldreutvalget ved barnehagen. Det ble første gang gitt melding om problemet i 2005.

– Det som overrasker meg aller mest er at kommunen, som påberoper seg et voldsomt fokus på barnehager, bruker så lang tid. Det er det som er vanskeligst å forstå, sier Andersen. Hun har selv både en ettåring og en treåring i barnehagen.

Rett ved inngang

I bekken ligger leker som er blitt kastet over gjerdet til barnehagen. De ønsker ikke Randi Nordeng, en av eierne ved barnehagen å røre.

– Vi tør ikke ta opp leker før vi vet hva det er.

Rett ved siden av bekken er en personalinngang, men som også innimellom blir brukt ved levering og henting. Styrer ved den nå ferielukkede barnehagen, Ivar Tinbod, håper å få hele bekken lagt i rør.

– Det er ikke noe vakkert syn. Kommunen har vært ivrige på at det skal være åpne bekker. Men hva som er naturtapet ved å legge denne bekken i rør, forstår jeg ikke, sier Tinbod.

Videre til Nordåsvannet

Nærmeste nabo til barnehagen, Evy Helland Nordeide, er oppgitt.

– Vi la ekstra godt merke til kloakken da det var så tørt for en måned siden. Det luktet pyton, og var ikke et vakkert syn heller. Det har alltid vært litt ekkelt der, sier Helland Nordeide.

Med regnskurene den seinere tid har derimot lukten vært mindre påtrengende. Da har kloakkrestene rent raskere videre mot sitt utløp – i Nordåsvannet.

I Bergen kommune tror ikke ingeniør Lars Kaland i vann— og avløpsetaten at det er alvorlig.

– Vi har ikke detaljer om utstrekningen av problemet, men det er begrenset hvor mye det kan være snakk om, sier Kaland.

– Fikset til uken

Ifølge ham fikk kommunen først melding om dette for en måneds tid tilbake. Nå blir det derimot fortgang i sakene.

– Feilen skjedde på et privat ledningsnett, der kloakk er blitt koblet til bekkeledningen. Etter at vi ga eierne beskjed, blir nå feilen rettet allerede til uken, sier Kaland.

Den samme bekken hadde lignende problem under byggingen av Dolvikvegen for noen år siden, og kanskje går feilen tilbake til den tid. Også da meldte naboer fra om problemet. Feilen skal den gang ha blitt utbedret – mens problemene fortsatte.

DRITTLEI: I grøften forbi barnehagen flyter kloakk og annen dritt. Evy Helland Nordeide, nærmeste nabo til barnehagen, er oppgitt. ¿ Det er rett og slett udelikat, sier hun.
Amundsen, Paul S.