— Jeg våknet av at naboen banket på, og satte beina i havet med en gang, forteller Jon Magnus Tynning (63) til bt.no.

Utenfor er det som å gå gjennom en dusj, inne har vannet gjort teppene om til våte vaskefiller.

Klissklass over alt

— Spruten sto opp av sluket på badet. Kloakkvannet fylte raskt opp både i gang, stue, kjøkken og soverom, sier Tynning.

Det er klissklass over alt. Fem til seks centimeter med kloakkvann har fylt hele leiligheten. Våte julepresanger er forsøkt reddet opp på seng og stoler.

Tynning og samboer Gudny Hjeltnes Amundsen (61) prøver å ta det med fatning. De har kokt kaffe og tar seg en rullings i sofaen, mens de betrakter skadene.

Hovedledningen gikk tett

Store mengder kloakk steg opp fra slukene i dusjen. Dammer på opptil seks centimeters dybde la seg utover de fleste gulv.

Brannstyrker fra Os og Bergen arbeidet onsdag morgen på spreng for å pumpe ut kloakken.

— Hovedledningen for kloakk, som går rett utenfor boligene i Internatveien, hadde gått tett. Kloakken steg opp i leilighetene gjennom det laveste punktet, som altså er slukene på badene, sier brannmesteren i Os, Arne Monsen.

Det lokale brannvesenet fikk melding om lekkasjene klokken 07.03, men klarte ikke å få ut alt kloakkvannet på egen hånd. Derfor rekvirerte de restverdibilen fra Bergen. Et par timer senere var det meste av kloakken fjernet.

Store skader

Bare én av de åtte leilighetene på senteret slapp unna lekkasjene. I de andre syv er det omfattende skader.

— Tepper og gulvbelegg er gjennomtrukket av kloakk, og må trolig byttes ut. Dette blir nok en større forsikringssak, sier brannmester Monsen.

I tillegg til de fysiske skadene, lukter det ganske ille i leilighetene.

Beboerne var ved 09-tiden samlet i et fellesrom, der de ble informert om skadene. Det er fortsatt uklart når de kan flytte inn igjen i leilighetene, og hvor de eventuelt skal tilbringe julen.

— De eldre som bor her, er naturlig nok ganske bekymret, sier brannmesteren.

Regnskyll

At kloakkledningen gikk tett, kan henge sammen med regnet som falt i Os natt til onsdag.

Ifølge Storm Weather Center regnet det 20 millimeter nedbør i Bergen i løpet av natten, noe som er ganske normalt i byen. Det gjøres ikke egne målinger for Os, men vanligvis regner det litt mindre der enn i Bergen.

— Det som ofte skjer ved denne typen oversvømmelser, er at snøslaps og løv tetter til kummer, selv om det ikke har vært spesielt mye nedbør, sier meteorolog Svein Inge Andersen i Storm.

Kraftig regn i morgen

Regnværet vil fortsette gjennom dagen, og i morgen, torsdag, vil det ta seg opp. En kraftig lavtrykksfront ventes å gi store nedbørsmengder i bergensområdet torsdag formiddag.

— Lenger nord på Vestlandet vil fronten komme allerede onsdag kveld. Det kommer til å bøtte ned, sier Andersen til bt.no.

<b>VANNGANGEN:</b> Jon Magnus Tynning (63) viser oss gangen inn til leiligheten. Vannet fosset også ut i gangen, men gikk raskt tilbake da brannvesenet stengte kranen.
ARNE NILSEN
<b>SUGD OPP:</b> Brannmannskaper fikk fjernet det meste av kloakkvannet i løpet av morgentimene.
Pål Engesæter