SILJE VESTVIK

— Det har vært veldig vanskelig å ikke si noe. Altfor mange har spurt hvordan det gikk! smiler halvt chilenske Alexandra. Den fornøyde 8.klassingen vant i går 200.000 kroner øremerket utdanning i «Klisterhjerne», TV 2s spørrekonkurranse for skoleelever. Hun hadde aldri drømt om at det skulle gå så bra.

— Jeg trodde ikke jeg skulle komme forbi første runde en gang. Kanskje til duellen, men ikke lengre enn det, for alle som var med i fjor var utrolig flinke, sier vinneren. Først når hun kom gjennom semifinalen, skjønte hun at konkurransen gikk bedre enn forventet.

— Da tenkte jeg: Wow, nå er jeg kommet kjempelangt, nå er jeg fornøyd med meg selv, sier Alexandra og forteller at det nesten var bedre å komme til finalen enn å vinne.

— Da var det bare å ta det med ro, for da kunne jeg ikke gjøre så mye mer!

Slo eldre elever

Bare den nærmeste familien har visst hvordan det gikk, og Alexandra måtte skrive under på at hun ikke skulle røpe noe. Men bestevenninnene hadde en skummel plan.

— De lurte meg! «Stakkars de andre, de gikk jo ikke videre og vant ikke så mye penger,» sa de. «Jammen, det kan ikke jeg gjøre noe med», svarte jeg, og så begynte de å skrike og rope at jeg hadde vunnet, ler Alexandra. Heldigvis er venninnegjengen til å stole på og har holdt på hemmeligheten i høst de også.

Alexandra går på Ny Krohnborg Skole og deltok som representant for barneskolen. Hun triumferte over langt eldre elever med sitt særemne Jeanne d'Arc. Ekstra morsomt var det nok å slå ut tre gutter fra videregående i duell.

Liker å forske

Første gang hun hørte om den franske heltinnen var hun i sjuårsalderen, og fikk tak i en liten bok på skolefritidsordningen.

— Jeg leste den sånn 12 ganger, men da skjønte jeg ingenting av historien. Først når jeg ble eldre forsto jeg at det hun hadde gjort var utrolig stort i forhold hvor gammel hun var og det at hun var jente i Frankrike på den tiden. Jeg ble bare interessert i hele historien, kanskje mest fordi hun var jente, forteller Alexandra. Hun tilbrakte mesteparten av sommeren med å gå igjennom pensum og slå opp ting om Jeanne.

Samfunnsfag er favorittemnet, fordi det krever litt forskning på egen hånd.

— Jeg elsker historie. I naturfag så lærer vi for eksempel hvordan er blomst er bygd opp med pollenbærer og stilk. Det er ikke akkurat kjedelig, men i samfunnsfag må du tenke litt mer og finne informasjon selv. Alt står ikke i boken, og det liker jeg.

På norsk, spansk og engelsk

— Jeg har egentlig ikke merket at jeg har vunnet så mye penger, for det er jo fremdeles en stund til jeg får nytte av dem. Samtidig er det fint å vite at jeg ikke trenger å stresse og jobbe masse for å unngå et høyt studielån, sier 13-åringen.

Hva Alexandra skal bruke pengene til, vet hun ikke helt ennå. Det er så mye hun har lyst til å bli. Interiørarkitekt, for eksempel, for nest etter «Klisterhjerne» er det oppussingsprogrammer som er favoritten. Men klesdesigner, skuespiller og sanger er også yrker hun kunne tenke seg å prøve. Hun synger på kulturskolen, og fikk i dag prøve seg som fjernsynsartist som syngende gjest i NRKs «Julemorgen».

Forsker eller historiker er i hvert fall ikke aktuelt.

— Men jeg kunne tenke meg å skrive en bok om Jeanne d'Arc, forteller hun. Det måtte blitt en ordentlig historiebok, og ikke enda en gjenfortelling av historien, for Alexandra har slitt med å finne skikkelige fakta om henne.

— Det står så masse forskjellig. Onkelen hennes hadde for eksempel tre forskjellige navn på tre internettsider jeg slo opp på. Det var heller ikke så mange bøker å finne, forteller Klisterhjerne-vinneren, som lette på alle byens bibliotek og leste på norsk, spansk og litt på engelsk.

Ekte klisterhjerne

Å delta i konkurransen var nokså likt det Alexandra hadde forestilt seg på forhånd, selv om hun måtte tippe på noen av spørsmålene som ikke gjaldt Jeanne d'Arc. Innenfor særemnet sitt bommet hun bare på ett spørsmål.

— I hele høst har kallenavnet mitt vært «Klisterhjerne», men det er bare morsomt, sier Alexandra, som innrømmer at hun faktisk har «sånn passe» klisterhjerne, i hvert fall når kunnskapen settes i en interessant sammenheng. Hun synes det er viktig å gjøre det bra på skolen.

— Det er ikke gøy å få en treer når du vet at du kunne fått en femmer eller en sekser.

Alexandras stolte mor, Ximena Salfatte, forteller at seieren skyldes god, seriøs jobbing gjennom hele sommeren:

— Hun måtte lære å organisere seg for å nå et mål på et begrenset tidsrom. Så nå vet hun selv hvor lenge hun må lese for å oppnå en god karakter, og det har vært det beste med hele opplevelsen, sier Ximena.

ÅRETS KLISTERHJERNE: Bergenske Alexandra Salfatte Larsen (13) ble i går kåret til den lureste skoleeleven i landet.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN