• Kanskje jeg er velsignet med god husk. Folk mener jeg har klisterhjerne, men jeg leser nok mer enn gjennomsnittet, forteller Solbjørg Brakedal (26).

Småbarnsmoren fra Rubbestadneset på Bømlo var en klasse for seg blant årets nyutdannede lærere fra HSH. 1,9 i gjennomsnitt! Men jobb får hun ikke.

— Det er vanskelig å få lærerjobb, jeg har søkt masse i hjemkommunen min, jeg tar hva som helst, bekrefter hun.

Hun har også tenkt på å besøke noen rektorer rundt omkring. Vise seg frem, så å si. Inntil videre jobber hun i familiens trelastfirma på Bømlo.

Heldigvis for barnehagen

Solbjørg startet med allmennlærerutdanningen på Rommetveit i 1999.

Hvor mange timer hun har sittet om ettermiddagen og pugget og lest har hun ingen peiling på.

— Det er veldig forskjellig. Jeg var kjempeflittig siste året. Det kom også helt an på om det var eksamenstid eller ikke, gruppearbeid eller oppgaver, forteller hun.

Hun innrømmer at alt skolearbeidet kanskje har gått litt på bekostning av ungene Mirjam (5) og Tomas (7).

— Heldigvis liker de seg så godt i barnehagen at det har gått bra, sier hun. To barn krever sitt, men å være student samtidig er ikke så problematisk som det høres ut som, sier hun.

Samtidig innrømmer hun at hun nok har vært pent nødt til å stå på noe mer enn andre studenter.

Og resultater har det jo blitt av det ...

Men foreløpig ingen jobb ...

Ti vekttall har hun tatt dette skoleåret. Hun har ikke tenkt å gi seg med det. Om noen år vil hun ta enda flere vekttall.

— Etter noen års arbeidserfaring, håper Solveig. Men foreløpig har altså ikke beste karakter ved høyskolen vært nok til å skaffe 26-åringen lærerjobb.

TRAVEL MOR. Solbjørg Brakedal fra Bømlo sammen med barna Mirjam på fem og syv år gamle Tomas. Solbjørg gikk ut med beste snittkarakter fra allmennlærerutdanningen til HSH på Stord.<p/> FOTO: LARS INGE STAVELAND