Nærmere bestemt "G.O. Sars", oppkalt etter havforskeren Georg Ossian Sars (1837-1927).

Festspill-substitutt

Siden kongeparet har måttet melde avbud til årets festspillåpning, var dagens skipsdåp det nærmeste Bergen kommer kongelig pomp og prakt i mai. Å dømme etter tettheten av regncaper og fargerike paraplyer var det enkelte av de eldre damene som vanligvis stiller opp på Kong Olav Vs plass som benyttet anledningen, selv om den hustrige kaien på Nordnes nok ikke var et fullgodt substitutt.

På grunn av det øsende regnet var dessuten Dronningen plassert under et telt det meste av seremonien, halvveis skjult for de fremmøtte. Men etter tale av Havforskningsinstituttets direktør Roald Vaage, og lykkeønskinger fra fiskeriminister Svein Ludvigsen, entret Dronningen podiet for å utføre sin oppgave.

Giljotinerte champagnen

— Nå kommer den vanskelige delen, dette pleier jo aldri å gå bra, sa en lett nervøs direktør da han overrakte champagneflasken som skulle knuses mot skroget.

— Tror du ikke jeg vet det, repliserte Dronningen kvikt. Forrige gang hun var i Bergen for skipsdåp slet hun nemlig med en flaske av tilnærmet uknuselig glass og et skrog som så ut til å være laget av bobleplast.

Denne gangen knuste flasken i første forsøk, til stor lettelse og jubel. Champagneansvarlig Trygve Gytre viste BT hemmeligheten: En "flaskegiljotin" i skarp stål som var limt på skroget akkurat der flasken traff.

— Vi holdt på til klokken 23 i går kveld for å fininnstille siktet. Det gikk med en fire-fem flasker, men det var av en billigere type enn vi brukte i dag, fortalte Gytre.

Deretter ble det omvisning og lunsj om bord i nyvinningen. "G.O. Sars" skal brukes til overvåkning av miljø og marine ressurser, deriblant måle mengden av våre viktigste fiskebestander og kartlegge livet på havbunnen. Skipet er hele 77,5 meter langt og har lugarplass til 45. I salongen kunne kunstinteresserte dronning Sonja se innkjøpte verk av en av sine favoritter, maleren Ørnulf Opdahl.

LØSTE OPPGAVEN: Dronning Sonja mestret oppgaven da hun døpte forskningsskipet "G.O. Sars". FOTO: ØRJAN DEISZ
ØRJAN DEISZ